Gezondheidscentrum Lemsterpark stelt aan u voor: diëtist Janneke Jansma

LEMMER – In Gezondheidscentrum Lemsterpark kunnen mensen terecht voor zeer uiteenlopende klachten en bij zeer uiteenlopende gezondheidsexperts. Alleen is dat niet altijd bekend. En ook niet dat zij allemaal onder 1 dak werken en het heel gemakkelijk is om even door te verwijzen naar de “buurman” of “buurvrouw “ die weer een ander gezondheidsprobleem helpt op te lossen. In deze rubriek stellen verschillende disciplines binnen het gezondheidscentrum Lemsterpark zich aan u voor. Een specialist van het gezondheidscentrum beantwoordt bovendien wekelijks een vraag die hij of zij vaak in de praktijk gesteld krijgt. Heeft u ook een vraag, stuur hem op naar de redactie van Lemsternijs op info@lemsternijs.nl.

Janneke Jansma van Diëtistenpraktijk Súdwest

Ik ben Janneke Jansma van Diëtistenpraktijk Súdwest en heb ruim 21 jaar ervaring als diëtist. De titel diëtist is wettelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden na het afronden van de 4 jarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek. De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid. Om de kwaliteit van mijn werk te waarborgen volg ik jaarlijks bijscholingen, sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ik ben allround diëtist en heb mij gespecialiseerd in voeding bij diabetes en het fodmap-beperkte dieet bij het prikkelbare darmsyndroom.

Eigen praktijk

Na 10 jaar als thuiszorgdiëtist gewerkt te hebben ben ik in 2010 gestart met mijn eigen praktijk in Gezondheidscentrum Lemsterpark. Daarnaast heb ik 1x per maand zitting bij Huisartsenpraktijk Echtenerbrug. De stap om vanuit loondienst als zelfstandige aan de slag te gaan was spannend, maar ik zou nu niet meer anders willen. Mijn werk bestaat grotendeels uit het individueel adviseren, begeleiden en coachen van cliënten tijdens mijn spreekuren. Ik hanteer een persoonlijk behandeling, waarbij ik rekening hou met de unieke situatie van de cliënt.

Meerdere medische indicaties maken dieetadvies soms ingewikkeld

Veel cliënten die ik behandel hebben een medische indicatie, zoals diabetes, verhoogd cholesterol of verhoogde bloeddruk. Vaak speelt overgewicht hierbij een rol. Het komt regelmatig voor dat een cliënt meerdere medische indicaties heeft, wat een dieetadvies ingewikkeld kan maken. Te denken valt aan een cliënt met de ziekte van Parkinson, ondergewicht en diabetes. De voeding van deze persoon moet worden afgestemd op de medicatie bij Parkinson en diabetes, dient goed over de dag verdeeld te worden, mag niet te veel suiker (koolhydraten) bevatten, maar wel voldoende eiwitten en calorieën om op gewicht te blijven of aan te komen. Kortom, het dieet wordt een heel gepuzzel. Hulp van een diëtist is hierbij zeker aan te raden!

Huisbezoeken

Naast het doen van spreekuren op de praktijk doe ik ook huisbezoeken bij cliënten die minder mobiel of erg ziek zijn, bijvoorbeeld bij kanker.

Vraag: Ik eet heel weinig maar val niet af: hoe kan dat?

Antwoord: Veel mensen eten in hun ogen weinig maar vallen niet af. Qua hoeveelheid wat ze eten lijkt het ook niet veel, maar wanneer het producten zijn met een hoge caloriewaarde dan krijg je op een dag meer calorieën binnen dan je denkt. Wanneer de inname aan calorieën gelijk is aan het verbruik dan val je niet af. Mijn advies in zo’n situatie is om te kiezen voor een gezonde voeding met producten die een lagere caloriewaarde hebben. Hierdoor kan het soms lijken dat je meer kunt eten dan voorheen. Maar door de lagere caloriewaarde krijg je minder calorieën binnen dan wat je gewend was en val je af.

Contact en afspraak maken

Wilt u graag advies over uw voeding? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. U kunt mij bellen of appen op telefoonnummer 06-21419346, een mail sturen naar info@dietistenpraktijksudwest.nl of voor meer informatie op mijn website kijken: www.dietistenpraktijksudwest.nl.