Sible seit – Woansdei 18 graden

LEMMER – Het weekend verliep zoals verwacht meest droog, alleen viel er in nacht van sneon op snein yn bytsje reinweter (0,7mm). Deze week schakelt het weer over op een hogere versnelling.

Op deze maandag liggen we nog onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied boven de Alpen. Maandagavond komt het afgelopen vrijdag al benoemde spinnenweb (actieve depressie) in beweging.
Dinsdagmiddag ligt de depressie met het zenuwcentrum net ten noordwesten van Ierland. Aan de zuidwestkant van dit systeem wordt er met een zuidwestenwind tijdelijk zeer zachte lucht naar ons land getransporteerd.
Woensdagmiddag komt de depressie boven het zuidwesten van Noorwegen aan. Tegelijkertijd ontwikkelt zich binnen het spinnenweb weer een nieuwe depressie ten noordwesten van Ierland. Deze dompelt ons woensdag in een nieuwe bel zeer zachte lucht.
Woensdag op donderdag en 1e deel van donderdag veel wind en regen.
Maar dan beste lezers dan komt in de nacht van woensdag op donderdag het koufront met veel wind richting Lemmer. De zeer zachte lucht wordt het land weer uitgezet en vanuit het noordwesten worden we overspoeld met veel frissere lucht. Dit vindt allemaal plaats in de achterkamer van de depressie die naar Noorwegen trekt. Zo is de temperatuur woensdagmiddag op 1500 meter hoogte +12 graden. Vrijdagochtend is de temperatuur op 1500 meter gedaald naar -3 graden, u snapt wel dat dit ongemerkt voorbij zal gaan.
Zou deze weersituatie zich in december en januari voordoen beste lezers dan zou de winter met vorst en sneeuw zijn intrede doen.
Maar ja het is nog maar oktober.

Samenvattend kunnen we het volgende verwachten
Maandag
Mix van wolkenvelden en soms wat zon het blijft droog.
De wind is zuidelijk kracht 3-4.
14 gaden.
In de nacht van maandag op dinsdag kans op wat gedrup.

Dinsdag
Veel bewolking met in de middag kans op wat gedruppel (zal niet veel zijn).
De zuidzuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
17 graden.

Woensdag
Mix van zon, wolken en buien.
De wind is stevig uit zuidwest windkracht 5-6.
Het wordt maar liefst 18 graden.

Donderdag
Veel buien en af en toe veel wind.
De wind is vlagerig uit zuidwest tot west kracht 5-6. Mogelijk komt het donderdagochtend tot enkele uitschieters in kracht 7-8.
Met maximaal 12 graden is het een stuk frisser.

Vrijdag
Veel bewolking, koud en buiig.
De wind is noordwestelijk kracht 4-5.
Met 11 graden is het aan de frisse kant.

Zaterdag koud met een enkele bui, zondag droger met meer zon
Zaterdag komt de wind uit het koude noordwesten (gaat 1e deel van de komende winter wel vaker gebeuren denk ik zo). We houden kans op een bui. Zondag zien we zoals vaker de berekeningen uiteenlopen.

Het grote Europese weermodel komt met een nieuwe depressie op de proppen. Gevolg een zuidwestenwind met veel bewolking. De Amerikanen komen met een hogedrukfiliaal net ten zuiden van Zweden in dat scenario krijgen we meer zon en een zuidoostenwind. We wachten het deze week rustig af welke kant het uitgaat.

Voorlopige weekend verwachting

Zaterdag
De bewolking heeft de overhand en er is kans op een bui. De wind is matig uit noordwest later op de dag meer zuidwest kracht 3. Het is fris met 11 graden.

Zondag
Mix van wolken en zonnige episodes. Ik hou het op een droge dag. De wind is meest zuidelijk kracht 2-3. 11 graden.
In de week van 25 oktober t/m 31 oktober blijft het wisselvallig met een afwisseling van buien en zonnige momenten.

Boven in de atmosfeer zijn er dingen gaande beste lezers de zogeheten poolwervel lijkt zijn positie te gaan kiezen. Vorig jaar kwam dit fenomeen ook voorbij. Een poolwervel is een groot lagedrukgebied gevuld met zeer koude lucht hogerop in de atmosfeer. In de maand november gaat deze poolwervel zich waarschijnlijk langzaam met ons weer bemoeien. We krijgen dan mogelijk hogedruk boven Groenland en een depressie boven het noorden van Scandinavië.

De grote vraag is nu waar de kou naar toestroomt. Stroomt de kou uit naar het westen van de oceaan dan krijgen we zacht novemberweer. Mocht de kou meer via Scandinavië naar het zuiden uitwaaien dan kunnen we eind november /begin december
misschien wel een aanval van koning winter verwachten.
Spannend dus…  vrijdag meer hierover.

Wist u dat
Het op 19 oktober 1998 tot de 1e nachtvorst van dat seizoen kwam.

Het in 2003 (18 jaar geleden) in deze periode prachtig zonnig weer was. Het was niet warm met overdag 8-10 graden. Het kwam 3 keer tot lichte vorst met als dieptepunt de ochtend van 14 oktober. Toen was het bijna -3 graden.

Het vorig jaar (2020) in oktober geen enkele keer tot nachtvorst kwam. In 2018 en 2019 kwam het eind oktober eenmaal tot nachtvorst.

Oktober 1995 zeer zacht verliep. Op de 18e oktober werd het nog 21 graden.Er volgde toen een erg koude decembermaand…..

Weerspreuk
Oktober heeft eenendertig dagen,
maar vaak het dubbele aan storm en regenvlagen.

Sible Waaijer