Sible seit:”Regen op komst”

LEMMER – Afgelopen woensdag hebben we kennis kunnen maken met de herfst van 2021. Een kleine maar vinnige depressie zorgde voor een donkere, kille en natte woensdag. Er viel uit de talrijke buien 10 mm regen, en met 13 graden was het veel te koud voor de tijd van het jaar. De depressie zorgde in het Duitse Kiel voor een tornado.

Gisteren (donderdagavond) hadden we geluk want de meeste regen nam een wat Noordwestelijker route dan begin van de week nog werd verwacht. Op deze vrijdag is er weer een nieuwe depressie (ligt net noordwesten van Schotland) die onze aandacht trekt. Een tweetal koufronten die bij de depressie horen, jagen weer de nodige buien over de Lemmer. De planning is dat deze buien ons in de middag en avond gaan bereiken.

Ja, en dan hebben we op de zaterdag op het eerste deel van de dag even een adempauze. We zitten op een soort van vluchtheuveltje. Maar het is nog lang niet pluis beste lezers. Er ontwikkelt zich boven Ierland zaterdagmiddag een actieve randstoring met een enorm regengebied. Dit zal zaterdagmiddag met rassen schreden naderbij komen, met later op zaterdag ook een aantrekkende zuidenwind.

In de nacht van zaterdag op zondag komt de moederdepressie boven het schotse Aberdeen aan. Dit moeten we in de nacht en ook zondagochtend bekopen met nog eens een plens aan regenwater. Als het nou allemaal een beetje meezit dan wordt het in de loop zondagmiddag allemaal wat droger.

Samenvattend

Vrijdag
In de loop van de middag en eerste deel van de avond regen.
De zuidzuidwesten wind is matig tot vrij krachtig, kracht 4-5.
15 graden.

Zaterdag
Eerst droog met een waterig zonnetje.
In de middag meer wolken met aan het eind van de middag regen.
Wind zuidzuidoost, kracht 3-4. Zaterdagavond af en toe regen.
Zaterdagavond een vrij krachtige tot krachtige wind, kracht 5-6.
15 graden.

Zondag
Veel wolken met regen,
In de loop van zondagmiddag langzaam wat droger.
Het wordt 15 graden.

Voor de wind/temperatuur verwachting zijn er 2 scenario’s:

Scenario 1

Zondagochtend westnoordwest 3-4.
Zondagmiddag westzuidwest kracht 3-4, zondagavond wat meer wind.

Scenario 2
In de ochtend starten we met een zwakke variabele wind. Vanaf de tweede helft van de ochtend snel toenemend naar matig tot soms krachtig uit meer zuidelijke richting.
Zondagmiddag meer een westenwind kracht 3-4. Zondag zijn we echt afhankelijk van de gedraging van een eigenzinnige randstoring.

Na het weekend

Na het weekend valt op dat er maandag in de alpen op hoogte sneeuw gaat vallen. Gelukkig is dat niet bij ons aan de orde. Wij moeten de blik weer naar het westen richten, want vanaf de oceaan worden er weer wat buien op ons afgevuurd. Een depressie is de veroorzaker van de buiigheid. Hij trekt opnieuw richting de omgeving van Aberdeen. Ook woensdag houden we nog last van deze depressie, gelukkig schijnt tussen de buien de zon moeten we maar rekenen. Later volgende week probeert een hogedrukgebied wat order op zaken te stellen. Er is een rëele kans op beter weer vanaf het volgend weekend.

Maandag
Af en toe zon, kleine kans op een enkele bui.
Wind zuidzuidwest, kracht 3-4(5)
15 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, enkele bui
Wind zuidoost, kracht 4-5.
15 graden.

Wist u dat?
Er dit jaar in de maand september 36 mm regen is gevallen.
Vorig jaar (2020) was september natter met 89 mm regen.

Wist u dat?
De nachten de afgelopen septembermaand vrij warm waren met een gemiddelde nacht temperatuur van 12 graden.
Vorig jaar (2020) was het nachtgemiddelde 10,8 graden.

Wist u dat?
De afgelopen maand de gemiddelde dagtemperatuur is uitgekomen op 20,5 graden. Vorig jaar (2020) was het gemiddeld 19,5 graden. Conclusie de maand september van 2021 was te droog en wat te warm.

Wist u dat?
Het vandaag precies 10 jaar geleden (2011) op 1 oktober prachtig weer was met ruim 25 graden.

Doorkijkje lange termijn

In de eerste 10 dagen van de nieuwe maand oktober hebben we een verdeling van enkele hogedrukgebieden boven het vaste land van Europa en depressies op de oceaan. Wij liggen daar wat tussen in en eten eigenlijk wat van 2 walletjes.
De grote vraag is wat krijgen we meer zon of toch een nattere fase? De temperatuur ligt redelijk rond het normale niveau van 15 graden.

Later in de maand oktober zien we het in het hoge noorden van wat meer afkoelen. Bovendien zien we zoals vaker gemeld toch regelmatig hogedrukgebieden boven Groenland. Mogelijk gaat deze Groenlandse hogedrukreus zich in de loop van november op gepaste afstand met ons weer bemoeien. Er zijn ook deze week immers weer vaak scenario’s waarbij Koning Winter halverwege november zijn messen gaat slijpen en mogelijk al vroeg in de aanval gaat. Ik blijf het volgen want is het is natuurlijk nog ver weg. Maar omdat  dit scenario steeds weer uit de hoge hoed komt, blijft het in ieder geval opmerkelijk. Ik schrijf elke vrijdag op wat ik zie en voel en dan zien we het wel.

Weerspreuk

Als de bomen zich ontkleden,
gaan de mensen zich meer kleden.

Sible Waaijer