Dok vol historische reddingsboten

LEMMER – Vanaf vrijdagmiddag 24 september tot en met zondag 26 september zullen in Het Dok in Lemmer verschillende historische reddingsboten liggen afgemeerd. Het is een feestelijk gezicht en de moeite waard om een wandelingetje langs deze boten te maken. Deze maken deel uit van de vereniging Oude Reddingsglorie, die in Lemmer de jaarvergadering houdt. De reddingboten zijn eigendom van musea en stichtingen of van een particulier.

Bezichtiging

De vloot druppelt vrijdag 24 september de Lemsterbaai binnen en wordt dan geschut zodat ze Lemmer in kan. Zaterdagochtend houden de leden van de oude Reddings Glorie hun jaarvergadering. Daarna liggen de schepen ter bezichtiging klaar voor het publiek. De schippers/eigenaren vertellen graag over hun schepen die grote waarde hebben als nationaal maritiem erfgoed. Sommige van de vaartuigen worden in de winter nog steeds door de KNRM ingezet om in noodgevallen tijden ijsgang uit te kunnen varen. Ook de Anna Dorethea, de “moderne” reddingsboot van Lemmer ligt in het centrum van Lemmer.

Bij een klein aantal marktkraampjes is informatie te krijgen, die te maken heeft met de reddingsboten en het reddingswezen. De boten zijn niet van binnen te bezichtigen.