Sible seit:”Wykein mei noarden wyn”

LEMMER – Zoals elke dag begin ik mijn dag met een rondje weerkaarten. Daarbij valt er toch wel iets op. We zien in de omgeving van Groenland- IJsland-Schotland veel meer hogedrukgebieden dan de afgelopen jaren. Dit heeft er ook mede voor gezorgd dat de afgelopen voorjaar- en zomermaanden veel minder warm waren dan de afgelopen jaren. Mocht deze setting zich de komende herfst-, en wintermaanden handhaven dan is er hoop voor liefhebbers van sneeuw en ijs.

Afgelopen maandag en dinsdag was het prachtig weer. Dit mooie weer werd u geschonken door hogedrukgebied ‘Gaya’ ten noorden van Schotland. Afgelopen woensdag kwam er vanuit het oosten een koude putje naderbij. In deze koudere luchtsoort ontstond depressie ‘Nick’. Deze veroorzaakte een toename van de bewolking. Toen het woensdagavond ook nog eens wat miezerde, leek het wel herfst.

Dit weekend verandert er weinig op het weertoneel. Vandaag (vrijdag) begon de dag al met enkele buien, ook op zaterdag gaat ‘Nick’ voor enkele bui(en) zorgen. Het hogedrukgebied boven Schotland heeft zich versterkt tot over het noorden van Noorwegen en Rusland. Zondag en maandag wandelt de depressie langzaam richting Tsjechië, daarmee lijkt de buienkans steeds wat kleiner te worden. Maar ik vertrouw het niet en denk dat er t/m maandag nog een enkele bui mogelijk blijft.

Samenvattend

Vrijdag
Af en toe zon, maar ook kans op enkele buien.
Een matige tot vrij krachtig noordenwind, kracht 3-5.
Koele dag met 18 graden.

Zaterdag
Wolkenvelden, maar ook regelmatig zon.
De buienkans blijft bestaan.
Er staat een matige, soms vrij krachtige noordnoordoosten wind, windkracht 3-5.
19 graden.

Zondag
Een mix van wolken en zon, een enkele bui blijft mogelijk.
De wind is noordnoordwest, kracht 3-5.
19 graden.

Na het weekend

Maandag t/m woensdag houden we een noordenwind waarbij de depressie ten oosten van ons land wegtrekt maar zeker op maandag nog altijd voor een buikans zorgen. Donderdag en vrijdag lijkt het hogedrukgebied zijn positie ten noorden van Schotland te gaan verlaten. Het systeem wandelt geleidelijk het vaste land van Europa op waardoor de wind weer eens verhuist naar de zuidwesthoek.

Maandag
Af en toe zon, nog altijd kans op en bui.
Er blaast een matige noordnoordwesten wind, kracht 3-4.
20 graden.

Dinsdag
Af en toe zon en een droge dag.
De matige noordenwind blijft doorblazen met kracht 3-4.
20 graden.

Woensdag
Droge dag met mooie zonnige perioden.
De wind is weer matig uit het noorden, kracht 3-4.
19 graden.

Doorkijkje in de verdere toekomst

Maandag 6 t/m donderdag 9 september wordt het iets zachter met een afwisseling van mooie zonnige momenten en enkele buien. De wind zit dan tijdelijk even in de west zuidwesthoek. Zo rond 10-11 september duikt er via het noorden van Noorwegen een depressie gevuld met koude lucht naar Rusland. Op datzelfde moment zien we boven Groenland en IJsland een nieuwe hogedrukreus verschijnen. Gevolg opnieuw een noord tot noordwestenwind met kans op enkele buien.

De rest van de maand september blijft het opvallend dat hogedrukgebieden vaak ten noorden van ons liggen. De depressies trekken dan om het hogedrukgebied heen en zakken via Scandinavië met koude lucht vaak naar het zuiden. We krijgen een afwisseling van frissere en soms wat zachtere dagen. Het neerslagverloop lijkt redelijk normaal te worden in de maand september. Boven Groenland begint koning winter zich al te roeren en blijft de luchtdruk onveranderd hoog. Zeer interessant en opvallend. Hoe gaat dat richting oktober verder beste mensen? Krijgen we een vroege koude periode?

Wist u dat?
Het de laatste 25 jaar vandaag 27 augustus slecht 1 keer zomers warm was. Dat was in 2019 toen werd het 28 graden.

Wist u dat?
Het op 27 augustus 1998 slechts 15 graden was. Het was toen in de laatste 10 dagen gemiddeld 17,7 graden. Dit jaar zitten we op een gemiddelde van 20,9 graden. (Is aan de koele kant). In 2019 was het allemaal wel even anders: toen hadden we een gemiddelde temperatuur van maar liefst 26,3 graden.

Wist u dat?
Vrouwen over het algemeen sterker worden beïnvloed door het weer dan mannen. 😉

Weerspreuk

Is de noordenwind in Augustus opgestaan,
dan brengt deze standvastig weder aan.

Sible Waaijer