Sible seit:”Komende week vaak droog”

Van deze parkeerlocatie wordt volgens de gemeente te weinig gebruikt gemaakt.

LEMMER – Bij het openen van de weerkaarten afgelopen zaterdagochtend verslikte ik mij spontaan in mijn boterham. Waarom? Er waren enkele weermodellen die enorme bakken regen berekenden. (Dit kan niet waar zijn). Nou we hebben kunnen merken dat het waar was.

Moeder natuur gooide vanaf zaterdagnacht 2 uur de hemelsluizen open. Tijdens de donkere uurtjes plensde het in Lemmer flink door. Tussen 2 en 9 uur zondagochtend ving ik 30 mm regen op. Zondag overdag kwam daar nog eens 5 mm bij. In vergelijking met bv Stavoren en Woudsend stelde het in Lemmer niet veel voor want daar viel 90-100 mm regen. Laaksum was het absolute klapstuk met 123 mm regen. (Net best)

Geen warme bokkensprongen

In de nieuwe week zien we een groot hogedrukgebied zijn tentenkamp opslaan ten noorden en noordwesten van Nederland. Dit betekent de komende week een noordoosten wind, later meer draaiend naar het noordwesten. Maandag t/m woensdag blijft het droog weer met mooie zonnige perioden. Zoals als eerder gezegd hoeven we geen warme bokkensprongen van de temperaturen te verwachten.

Er zit nog een klein addertje onder het gras, woensdag ontstaat er een belletje met koude lucht in de bovenkamer. Deze bel ligt boven de Oostzee en trekt richting Polen. Er gaan zich hierdoor wat buien ontwikkelen. Zij beginnen donderdag en vrijdag aan een reis in westelijke richting. Wellicht weten enkele exemplaren ons te bereiken.

Samenvattend

Maandag
Een droge dag met mooie zonnige perioden.
De wind is noordoostelijk meest kracht 4.
21 graden.

Dinsdag
Droog met een mix van vriendelijks stapelwolkjes en mooie zonnige perioden.
De wind is matig uit noordnoordoost, kracht 3-4.
21 graden.

Woensdag
Droog, met afwisseling van zon en wolken.
De wind wordt wat meer noordnoordwestelijk, kracht 3-4.
Iets frisser met 19 graden.

Donderdag
Af en toe zon, ook wolkenvelden.
Dankzij de koude bovenkamer kleine buienkans (ik denk wel dat het meevalt)
Wind is noordnoordwest, kracht 3-4.
20 graden.

Vrijdag
Af en toe zon, kleine kans op een bui.
De wind is meest noordelijk, kracht 3-4.
18 graden.

Als we eens even met een schuin oog richting de weekendontwikkelingen kijken, zien we nogal een potig hogedrukgebied net ten noorden van Schotland. De stroming komt veelal uit het noorden. Ten oosten van Nederland is het koude putje nog altijd een onderwerp van gesprek. Het zorgt vooral zaterdag voor een enkele bui.

Samenvattend

Zaterdag
Regelmatig zon, ook wat stapelwolken, die mogelijk een klein buitje loslaten.
De wind is noordelijk kracht 3-4.
18 graden.

Zondag
Regelmatig zon en een droge dag.
Er staat opnieuw een matige wind uit noordwest tot noordoost, kracht 3-4.
20 graden.

Na het weekend van 28-29 augustus houden we een noordelijk stroming en eerst nog droog weer. Het grote hogedrukgebied trekt zich later wat terug in westelijke richtingen. Boven Zweden en Finland ontstaat in de koudere lucht een depressie.
In de eerste week van september lijkt er tussen de beide weersystemen een soort van glijbaan met enkele buien te ontstaan.

Wist u dat?
Er gemiddeld op basis van de periode 1991-2020 (laatste 30 jaar) per jaar in ons land 830 mm regen valt. De laatste keer jaar dat we onder de 830 mm bleven was in 2018. Toen viel er in Lemmer over het hele jaar 627 mm regen. Het was toen veel te droog. In 2019 viel er 844 m regen, dit was iets boven de norm. Vorig jaar (2020) was te nat, er viel toen 900 mm regen. In de periode maart, april, mei was het kurkdroog. Heel anders was het in de maanden februari, augustus en oktober.
Toen was het veel en veel te nat. Dit jaar staat de regenteller inmiddels op 607 mm. Daarmee lijkt 2021 ook te nat te worden.

Wist u dat?
Het in 2001 en 2016 in de laatste 10 dagen van augustus zomers warm was. De gemiddelde temperatuur lag destijds op ruim 24 graden. Hier kunnen we nu alleen maar van dromen.

Weerspreuk

Komen de vissen naar boven,
dan is er mooi weer te beloven.

Sible Waaijer