Sible seit: Wikein mei sinne en wolken

LEMMER – Na een wisselvallige start van de week heeft hogedrukgebied Elfi sinds dinsdagmiddag voor een wat zomers  weerbeeld gezorgd. En daar waren we ook wel aan toe. Helaas is  ”Elfi ” geen blijvertje: ze wandelde gisteren(donderdag) via de Alpen richting Polen. Inmiddels is ten noordwesten van Schotland depressie ”Kurt” opgedoken. Hij stuurt vrijdag 2 zwakke fronten over ons land, dit kunnen we zien aan de wolkenvelden die overschuiven. Geluk is dat er geen regen of hooguit een drupje uit deze wolkengordijnen valt. Zaterdag trekt hij in noordwestelijke richting Zuidwest- Noorwegen en gaat zich wat activeren. Dit merken we na het weekend.

Samenvattend

Vrijdag
Droge dag met een mix van zon en wolkenvelden.
De wind is meest matig soms vrij krachtig uit westzuidwest, kracht 4-5.
21 graden.

Zaterdag
Droog met zon en wolkenvelden.
De wind is weer westzuidwest, kracht 4-5.
21 graden.

Zondag
Af en toe zon, wolkenvelden, (hele)kleine kans op een bui.
De westzuidwestenwind is meest matig, kracht 3-4.
22 graden.

Maandag en dinsdag minder mooi weer

Er dreigt boven Denemarken een koude putje te ontstaan. Hierdoor is ontstaan er een randstoring (dit is kleine depressie). De randstoring zorgt maandag en dinsdag voor lagere temperaturen, meer wind en enkele buien.

Samenvattend

Maandag
Een cocktail van zon en buien.
Frisse westnoordwesten wind, kracht 4-5.
19 graden.

Dinsdag
Beetje zon, veel wolken regelmatig regen of een trosje losse buien.
Een matige tot soms krachtige westnoordwesten wind, kracht 5-6.
Erg koel met maar een schamele 17 graden.

Hoe gaat het na dinsdag verder?
Woensdag en donderdag zitten we nog een beetje met de naweeën van de randstoring. Naast zon blijft de kans op enkele bui bestaan. Vanaf de oceaan is gelukkig een nieuw hogedrukgebied in aanbouw. Deze lijkt later volgende week zich wat te gaan uitbreiden richting IJsland. De kans is groot dat wij eind volgende week een weersverbetering krijgen. Door de noordelijke ligging is de kans op een noordwestelijke wind groot. Dus de temperatuur blijft gematigd.

Nog even het vrijdagse doorkijkje in de lange termijn. In de tweede helft van augustus houden we het ritme van deze zomer vast. De hogedrukgebieden die voor droog weer moeten zorgen, lijken wel wat belangstelling voor ons te land te hebben.
Naast hogedrukgebieden schuift af en toe weer een depressie over die dan weer voor een mindere dag zorgt. Conclusie: het blijft modaal (na)zomerweer, zonder grote hitte. In de eerste helft van september lijken we dit ritme ook gewoon te houden. Het valt op dat er wel regelmatig hogedrukgebieden in het hoge noorden van Europa verschijnen. Daar gaat de afkoeling beginnen.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2020) op 13 augustus tropisch weer was met maar liefst 31 graden.
Dit was de 7e tropische dag op rij.

Wist u dat?
Het in 1997 ook smullen geblazen was. Ook toen was het 13 augustus snikheet. Het werd toen 32 graden.

Wist u dat?
In de huidige maand augustus de gemiddelde dagtemperatuur op 22,4 graden ligt. (Dit is normaal). Vorig jaar (2020) was het daggemiddelde een stuk warmer met 24,6 graden. Augustus 2006 was juist weer erg koel met maar een daggemiddelde van 20 graden.

Weerspreuk

Als het in Augustus sterk dauwen doet,
blijft het weer wel even goed.

Sible Waaijer