Baukje gaat vrijwilligerswerk doen, maar zoekt zelf ook wat steun

Baukje moest ook de nodige vaccinaties om goed werk te kunnen gaan leveren.

LEMMER – De 17-jarige Baukje Heijboer uit Lemmer stapt komend weekend in het vliegtuig om twee weken lang vrijwilligerswerk te doen in Kenia via Projects Abroad. Ze zal daar vooral helpen met eenvoudige medische behandelingen/controles en voorlichting geven in gebieden waar die voorzieningen er niet zijn. Dat alles vanzelfsprekend onder begeleiding van artsen.

Baukje zit nu op het VWO en wil zelf graag arts worden. Ze besloot onder meer daarom dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze gaat werken in lokale ziekenhuizen waar bijna niks is of in gebieden waar helemaal geen voorzieningen zijn. Haar hulp bestaat niet alleen uit daadwerkelijk helpen met controles en het geven van voorlichting, ze heeft ook een groot bedrag aan geld mee moeten nemen om bijvoorbeeld te zorgen voor medicijnen en andere middelen die de mensen daar kunnen helpen. “Ik moest 2100 euro betalen. Daar heb ik al een deel van bij elkaar gespaard en gewerkt. Ik werkte bij de Jumbo en heb van dat geld veel opzij gezet en mijn spaargeld gebruikt.”

Toch blij met rechtstreekse vlucht, want toch wel wat eng

Naast dat bedrag moet ze ook nog een vliegticket betalen. Ze had eerst de allergoedkoopste gekocht, maar die was wel met een tussenstop. “Nu hebben ze die geannuleerd en heb ik een rechtstreekse vlucht. Dat betekent wel dat ik meer moet betalen, maar het is aan de andere kant ook wel weer fijn. Ik heb nog nooit alleen gevlogen, heb zelfs sowieso nog maar 1 keer gevlogen en het is eigenlijk toch ook wel een beetje eng.”

Bij gastgezin

In Kenia zelf zal ze met 4 andere jongere mensen uit de hele wereld aan dit project werken. Ze verblijft bij een gastgezin, samen met de andere 4. “Dat geeft wel een veilig gevoel.” Want eerlijk is eerlijk, het is ook wel een hele stap voor een dame van 17. “Wat ik allemaal gezien heb is zo anders dan hier. De voorzieningen, hoe mensen leven. Als ik alleen al kijk naar het ziekenhuis waar we onder andere gaan werken, dan kun je je bijna niet voorstellen dat het er daar zo toegaat.” Toch wilde ze dit: “Ook al omdat ik later arts wil worden en het dan goed is dat ik ook met eigen ogen heb kunnen zien hoe het elders gaat. Maar ook gewoon omdat ik graag wil helpen.” Daarbij denkt ze dat het voor haarzelf ook een enorme ervaring zal zijn.

Baukje helpt, maar wie helpt Baukje?

Baukje gaat dit ook wel wat enge avontuur alleen aan en mogelijk zijn er wel mensen die zondag met dezelfde vlucht als zij naar Kenia vliegen. Want zij is de enige uit Nederland die naar het project afreist en zoals gezegd is dat best een beetje eng. Maar ze kan ook nog wel wat financiële ondersteuning gebruiken om daar goed te doen. “Ik heb zelf al een groot deel van het geld bij elkaar gebracht, maar het is gewoon heel veel . Als er mensen zijn die mijn werk willen ondersteunen dan zou dat superfijn zijn. En ik ben echt blij met elke euro.`

Baukje steunen kan via twee accounts die ze heeft opgezet via Tikkie1 of Tikkie2. 

Inmiddels heeft Baukje al flink wat steun ondervonden en heeft ze zelf een Tikkie3 ingesteld. Als de andere 2 niet werken, kan die gebruikt worden. Ze  is overweldigend doordat zoveel mensen haar willen helpen.