Braderie/markt mag niet van gemeente

LEMMER – Post Markten had voor Lemmer voor aanstaande zaterdag een leuke braderie/zomermarkt gepland. In totaal 10 draaiboeken werden er ingeleverd om te zorgen voor de 1,5 meter afstand en allerlei coronavoorwaarden. Kramen op 5 meter afstand, looprichtingen op de grond, 3 mensen die de afstand tussen de mensen zouden controleren. Om aan die voorwaarden te voldoen was ook het Fedde Schurerplein meegenomen. Zo ontstond immers veel meer ruimte. Nee, zegt de gemeente De Fryske Marren nu. Het kan niet doorgaan, want de organisatie kan de 1,5 meter niet garanderen. De organisatie snapt er niks meer van. “Ik heb zeker 10 draaiboeken ingeleverd met steeds weer aanvullende maatregelen. Meer dan dat kan ik niet doen. De laatste vraag van de gemeente was, wat ik ging doen als mensen toch die 1,5 meter niet in acht hielden. Toen heb ik gezegd:”Moet ik dan een pistool tegen hun hoofd houden? Jullie handhaven zelf niet eens tijdens bijvoorbeeld de weekmarkt. Want daar wordt die 1,5 meter ook niet in acht gehouden,” aldus Marjan Post.

Radeloos en verdrietig

Post is verder redelijk radeloos en ook verdrietig. “Ik moet toch ook eten. En als ik naar de weekmarkt in Lemmer kijk, dan wordt die 1,5 meter sowieso niet  aangehouden en wordt daar ook niet op gecontroleerd.” Volgens de organisator werd bovendien aangegeven dat het Fedde Schurerplein niet gebruikt kon worden omdat daar auto’s geparkeerd staan.  Tot voor kort was dat nooit het geval, maar inmiddels heeft de gemeente laten weten dat het Fedde Schurerplein inderdaad is omgedoopt tot tijdelijk parkeerterrein. Er kunnen daar 20 auto’s staan. Tijdens de weekmarkt mag er overigens niet geparkeerd worden. “Waarom kan dat tijdens zo’n braderie/zomermarkt dan niet?” vraagt zij zich af. Daarbij komt dat Post Markten heeft gezien dat de Jouster Merk dus wel door mag gaan. “Dat is toch dezelfde gemeente?” Ook heeft de organisatie dit jaar maar 3 markten ingepland in plaats van de 7 die er normaal gesproken op het programma stonden. “Ik heb al die tijd heel veel geduld gehad en begreep de maatregelen ook. Dat het vorig jaar niet door kon gaan, vond ik heel logisch. Maar nu is alles bijna weer open en mogen wij weer niks. Wat vergeten wordt, is dat ik ook mijn brood verdien met deze markten en met mij ook de standhouders. Het is geen hobby die we uitoefenen, het is gewoon ons werk.”

Volgens Post zou de gemeente ook nog hebben aangegeven dat de Veiligheidsregio had aangegeven dat het evenement niet door mag gaan. Lemsternijs belde met de Veiligheidsregio en die geeft aan dat er algemene regels zijn die gevolgd moeten worden (1,5 meter afstand, bewegwijzering en niet meer dan 5 mensen per m2) maar dat de gemeente beslist en de vergunning afgeeft (of niet in dit geval). De Veiligheidsregio heeft dus nadrukkelijk geen verbod gegeven voor de markt.

Reactie gemeente De Fryske Marren

De gemeente De Fryske Marren laat weten:”De draaiboeken die de organisator bij ons heeft ingeleverd zijn niet afdoende om de veiligheid, met het oog op corona, tijdens de braderie te waarborgen. Het is er allemaal erg smal op die plek (Langestreek red) en het Fedde Schurerplein is momenteel ook niet bruikbaar i.v.m. de tijdelijke parkeergelegenheid (t/m zomer 2023). We zitten nu (helaas) in een bijzondere en lastige tijd i.v.m. de corona-maatregelen. Wij willen ook graag dat evenementen door kunnen gaan, maar dat is niet altijd mogelijk. Wel hebben we nog andere suggesties meegegeven aan de organisator voor bijvoorbeeld een andere locatie in de gemeente, zodat het alsnog door kon gaan.

Terugkomend op de weekmarkt: deze valt onder een ander soort verordening (weekmarktverordening). Dit valt als het ware onder de noemer ‘detailhandel’ waar sprake is van een stroomschema. Dat ligt dus anders als bij een evenement.”

Geen suggestie voor een andere locatie

Post weet van geen enkele suggestie voor een andere markt. “Ik heb nog geopperd om op het parkeerterrein bij het strand te staan, maar dat mocht ook niet.” Lemsternijs wacht nog op een reactie welke suggestie er dan is aangedragen. De ondernemer en de standhouders zijn trouwens ook erg benieuwd waar ze dan wel zouden mogen staan.