Lemmer maandagavond officieel in het licht: volg de livestream

Er moest flink wat werk (ook in de hoogte) verzet worden voordat de kerk was uitgelicht.

LEMMER – Maandagavond 21 juni  zal wethouder Roel de Jong van Gemeente de Fryske Marren Lemmer officieel in het licht steken door een druk op de knop. De twee bruggen in het Dok en de Hervormde Kerk zijn vanaf dat moment in alle glorie te bewonderen door een lichtkrans. De Flevobrug krijgt een warme verlichting onder de reling. Die zorgt ook nog eens voor meer veiligheid, want daardoor wordt het voetpad ook nog eens mooi egaal verlicht. De blokjesbrug krijgt aan de onderkant verlichting. Die krijgt verschillende kleurtjes die zijn afgestemd op de seizoen en speciale feestdagen/activiteiten.

Livestream laat alles zien

Vanwege de landelijke afspraken rondom corona kunnen mensen helaas niet bij massaal bij deze bijeenkomst zijn. Maar met medewerking van gemeente de Fryske Marren en Aerial Promos uit Lemmer lukt het om een livestream via de site van Oud Lemmer  de bijeenkomst live te kunnen volgen. Dit kan al vanaf 22:15 uur. De bijeenkomst in de kerk start om 22:30 uur met een korte terugblik over  het project, aansluitend een kort woordje van Wethouder Roel de Jong. Het team van Het Lemster Dickens Festijn dat hoopt op 11 en 12 december weer een festival te kunnen houden levert daarnaast een creatieve bijdrage aan de bijeenkomst.

Lemster Toer al van ver te zien

Het verlichtingsproject “We zetten de Lemmer in het licht”, is een samenwerking tussen de Ondernemers Vereniging Lemmer (verlichting van de bruggen) en de stichting Oud Lemmer. Vanaf de langste dag en start van de zomer- waarop de dagen weer langzaam minder lang worden-  kunnen de mensen in Lemmer steeds langer genieten van het licht en de uitstraling daarvan. Door de verlichting van de Lemster Toer, is deze ook goed zichtbaar op de toegangsweg de A6 die langs Lemmer loopt. Dus kom je Fryslân binnen rijden of verlaat je de provincie dan is dit het symbool en baken van de Poort van Fryslân. En natuurlijk voor al die mensen die de Lemster Toer niet kunnen missen….

Grote besparing en mystieke uitstraling

Het vervangen van de verlichting van de Lemster Toer en het kerkgebouw levert een grote besparing op in de stroomkosten. Dit gebruik wordt teruggebracht naar een paar honderd watt door de energiezuinige ledverlichting. Het verbruik van ruim 1500 watt is dan verleden tijd. Het gebruik van de nieuwe energie zuinige ledverlichting in aangepast warm wit licht, geeft de Lemster Toer en het kerkschip bovendien een prachtige mystieke uitstraling.

De verlichting is bedoeld om het centrum op te waarderen en er voor te zorgen dat toeristen het nog leuker in Lemmer vinden en dus ook langer blijven.  Het project is opgezet door de Stichting Oud Lemmer en de Ondernemers Vereniging Lemmer. Veel ondernemers hebben hun medewerking verleend en vele stichtingen, particulieren, bedrijven en overheid waren bereid om te sponsoren. De ontwerpen voor de Lemster Toer en het kerkschip zijn gerealiseerd door  New Urban View uit Amersfoort en voor de bruggen door Living Projects uit Breda. De technische realisatie is in handen van installatiebedrijf van Rhee uit Lemmer.