Miranda Gedaan heeft enorme passie voor hechting van het kind via de draagdoek en draagzak

Miranda Gedaan met haar jongste zoon in de draagzak in de cursusruimte van haar bedrijf.

LEMMER – De meeste mensen in Lemmer kennen Miranda Gedaan – Tuinstra als die vrouw die met een kind in een draagzak loopt. Maar ze loopt er niet alleen zelf mee, ze heeft begin dit jaar samen met Roosmarie Scholten zelfs het Instituut voor Hechting overgenomen. Het betekent dat zij al hun kennis en kunde inzetten om (toekomstige) draagconsulenten te voorzien van de juiste scholing en om de beroepsgroep verder te professionaliseren. In een speciale cursusruimte aan het Lemsterpad worden vanaf mei coronaproof allerlei opleidingen gegeven om draagconsulent te worden of dat beroep verder te professionaliseren.

Alles volgens het boekje willen doen
En dat alles komt bij Miranda voort uit een periode die eigenlijk even helemaal niet zo leuk was. Na de geboorte van haar eerste kind zat ze namelijk tegen een postnatale depressie aan. “Ik wilde alles volgens het boekje doen. Om de zoveel uur eten, dan en dan rusten. Ik hield vast aan wat zou moeten, maar dat voelde helemaal niet goed en we reageerden er beide ook niet goed op.” Toen ze zwanger was van de tweede, wist ze dat ze het deze keer heel anders wilde gaan doen. Ze las alles wat los en vast zit over natuurlijk ouderschap en ze besloot haar kind in een draagdoek bij zich te houden. “En dat bleek fantastisch. Voor mezelf, maar ook voor het kind.”

Veilige hechting van het kind

Want een draagdoek en draagzak zorgen voor een veilige hechting van het kind. “ In andere culturen worden kinderen heel veel gedragen. En in Nederland deden wij dat tot 1800 ook, totdat de kinderwagen werd uitgevonden. Maar in een draagzak is het kind altijd lijfelijk verbonden met de moeder, ontdekt het de hele omgeving vanaf een normale hoogte en voelt het zich geborgen. Hoewel je lange tijd werd bekeken als een alternatieveling wanneer je je kind droeg, komen steeds meer ouders er inmiddels wel achter dat dit eigenlijk heel normaal is.”

Of wij het Instituut voor Hechting niet wilden overnemen
Miranda was vanaf het moment dat ze zelf ontdekte dat het voor moeder en kind fijn was om gedragen te worden bezig met dit gegeven. Ze werd zelf draagconsulent en leerde andere moeders en vaders hoe je je kind goed en veilig draagt. “Maar ik volgde ook alle mogelijke scholing op dit gebied, want er is nog heel veel te leren. Toen kwam ik Roosmarie tegen en wij hadden echt een klik. We begrepen elkaar goed, waren geïnteresseerd in dezelfde ontwikkeling.” Op een gegeven moment werden ze ook gevraagd om samen te gaan werken met het Instituut voor Hechting. “Dit deden we met veel plezier, maar de eigenaresse gaf ook aan dat ze wilde stoppen met het Instituut. Of wij het samen niet over wilden nemen.” Het duo dat toen al regelmatig voor beurzen, opleidingen en cursussen naar Duitsland en allerlei plekken in Nederland reisde dacht toen:”Waarom ook niet?”

Dragen in de kinderopvang
Het tweetal zag namelijk grote kansen: niet alleen konden ze ouders leren om hun kind te dragen, maar vooral ook draagconsulenten en zorgprofessionals opleiden. “Dan moet je denken aan fysiotherapeuten, verloskundigen, maar ook pedagogische medewerkers in bijvoorbeeld de kinderopvang.” Want een draagdoek kan bijvoorbeeld ook al worden ingezet als de vrouw zwanger is, ter ondersteuning van haar buik. Een fysiotherapeut kan daar mee aan de slag gaan. Verloskundigen komen in beeld als het kindje net geboren is vanzelfsprekend . En in de kinderopvang kan een kind dat zich niet veilig voelt gedragen worden, zodat het zich er wel prettig voelt. Maar dat moet vanzelfsprekend wel met de nodige protocollen om de veiligheid van het kind te bewaken. Ik ben een tijd voorzitter geweest van de Oudercommissie van ProKino dus ook daar werk ik graag aan mee. Sowieso ben ik een groot voorstander van samenwerken, dus ik onderzoek altijd dat soort mogelijkheden.”

Hechting is het doel

Miranda geeft te kennen dat de draagdoek en het dragen van kinderen echt haar passie is geworden. “Omdat ik weet dat het werkt. Een kind dat zich op deze manier hecht, weet dat het altijd een plek heeft om op terug te vallen. Maar er is tijdens het dragen ook interactie met de omgeving en zo leert het kind dus ook veel meer van zijn omgeving en de mensen die zich daarin bevinden. De insteek is heel praktisch, de hechting het doel.”

Meer informatie

Meer informatie over het Instituut voor Hechting is te vinden op de site Instituut voor Hechting. Daarop staan ook de diverse cursussen vermeld. Vanuit Sleepydust is ook de nodige informatie te krijgen over ergonomisch dragen of welke drager bij je past. Dit is te vinden op Sleepydust.