Sible seit: “It begjint der op te lykjen”

LEMMER – We kijken maar niet al te lang terug op het weer van de afgelopen week. It wie net bêst.(zie foto). Het enige wat ik wil zeggen is dat er sinds maandagochtend 49 mm regen in Lemmer is neder gedaald. Dat is wel genoeg dacht ik zo. We gaan gauw verder, want de lichtpuntjes die ik een week geleden al wat aangekondigde worden gewoon prachtige zonnige perioden. Wy kinne it terras op, te fietsen, wandelen etc… Voor de zeilers staat er het komend weekend weinig wind.

Op deze vrijdag ligt er een hogedrukgebied precies voor de kust van Noord en Zuid -Holland. Hoe mooi is dat. Het is wel zo dat er nogal wat vocht in de atmosfeer is waardoor er nog wel wat lage bewolking (stratus) overtrekt. Vrijdagavond zwaait er nog een zwakke storing over het zuiden van Noorwegen, heel misschien levert dit vrijdagavond laat nog een drupje regen op. Zaterdag en zondag trekt het systeem wat in noordelijke richting de Noordzee, de wind draait hierdoor weer naar het noorden. De aangevoerde lucht wordt dan droger. De aangevoerde lucht is van oorsprong nog best wel fris maar omdat de zon steeds meer macht krijgt, en de wind hem koest houdt gaan de temperaturen in stijgende lijn. In de nacht en ochtend koelt het nog wel flink af.

Samenvattend

Vrijdag
Zonnige perioden die worden afgewisseld met wolkenvelden.
Het blijft droog weer.
Wind is zwak tot matig uit westnoordwest, kracht 2-3.
Met 16 graden is al wat aangenamer.

Zaterdag
Zon, soms ook wat wolkenvelden, het blijft droog.
De wind is noordelijk, kracht 3.
16 graden.

Zondag
Droog weertje met veel zon.
Er staat een zwakke tot soms matige noordnoordoosten, windkracht 2-3.
Met 18 graden voelt aangenaam aan.

Maandag en dinsdag trekt de mooiweerbrenger via de Noordzee richting de Deense kust.
De wind blijft rustig en ruimt naar het noordoosten.
Bij veel zon overschrijden we de warme grens van 20 graden.

Maandag
Veel zon en droog.
Wind is meest matig uit oostnoordoost, kracht 3.
En jawel, het wordt 20 graden.

Dinsdag
Veel zon en droog weer.
De wind is matig uit noordoost tot oost, kracht 3.
21 graden.

Voorzichtige vooruitblik voor juni en juli

In de 2e helft van de komende week wordt het hogedrukgebied wat minder sterk en trekt wat weg naar het oosten. Toch blijft het droog, rustig en aangenaam weer. Voor het volgend weekend zijn er zoals altijd op de lange termijn wat verschillen.
Het grote Europese weermodel komt met zonnige perioden met droog weer en 22-25 graden. De Amerikanen schotelen ons enkele buien voor bij temperaturen van 18-20 graden. Maandag ga ik kijken welke kant het opgaat. O ja ik kreeg deze week een verzoekje om een extra doorkijkje te doen voor de hele lange termijn. Dit noem ik altijd een beetje koffiedikkijken. Ik zal dit vrijdags in mijn weerbericht meenemen maar bedenk wel beste mensen dat dit voor een weerman gevaarlijk werk is. Er is immers niks zo veranderlijk als het weer. Voor de maand juni is de verwachting dat we typisch Nederlands zomerweer krijgen met mooie zonnige dagen die worden afgewisseld door enkele buien. De maand juni lijkt niet extreem nat te gaan worden. Hogedrukgebieden die ons mooie dagen gaan brengen worden vaak ten noorden van ons land berekend. Er worden gemiddeld vrij normale temperaturen rond de 20-21 graden verwacht ( zonder extreme hitte) Dit weerbeeld lijkt zich ook begin juli voort te zetten.

Wist u dat?
Het vandaag precies 3 jaar geleden (2018) warm zomerweer was met maar liefst 27,3 graden. In de laatste 10 dagen was het alle dagen warm met een gemiddelde temperatuur van 26,7 graden. Dit jaar (2021) is het daggemiddelde slechts 14 graden.

Wist u dat?
Het in 2011 in de laatste fase van mei ook veel te koud was. Er volgde toen een natte zomer met normale temperaturen.

Wist u dat? 
Ik dit jaar (2021) ik in de maand mei 141 mm regen heb opgevangen. Hoe anders was dat de afgelopen 3 jaar. Er viel de afgelopen 3 jaar (2018,2019,2020) in totaal maar 125 mei mm regen. Wat een verschil mensen.

Weerspreuk

Is de maand mei nat,
dan volgt een droge(re) juni haar pad.

Sible Waaijer