Sible seit: “Vaak nat en koel”

LEMMER – Voordat we in de toekomst gaan kijken kijk ik even terug op afgelopen woensdag. Het was een dag met spectaculaire wolken. De ene wolk was nog donkerder dan de andere. (Schepen met zure appelen, trossen met druiven alles kwam voorbij😉). Het bijzondere was dat er in Lemmer bijna geen regen (110 druppen) is gevallen. Ik heb wel onweer gehoord, en ook wat hagelstenen waargenomen maar dat was het. In omliggende dorpen was dat wel anders. Ik hoorde ook dat er enkele hozen zijn waargenomen boven het IJsselmeer.

Hoe verder?

Op deze vrijdag zien we een ”levendige” depressie ten tonele verschijnen. Het is depressie Marco, hij ligt vrijdagmiddag om 13.00 uur in de omgeving van Liverpool. Hij zal voor een winderig en buiig pinksterweekend gaan zorgen. Vrijdagavond 20.00 uur bereikt Marco de Noordzee, er staat bij ons een vrij krachtige tot krachtige zuidzuidwesten wind. Op de Noordzee staat er zelfs een stormachtige wind met windkracht 8. Zaterdagavond 20.00 uur is de depressie de Noordzee overgestoken en bereikt de Deense kust. De wind draait geleidelijk naar het westen en blijft flink doorblazen. Als je dan denkt dat we het hebben gehad dan draait pinksterzondag de wind weer terug naar zuidzuidwest. Dit is geen weelde, want ten noordwesten van Ierland ligt nog een depressie. Ook deze zorgt Pinkstermaandag voor nog meer wisselvalligheid. Samenvattend betekent dit het volgende:

Vrijdag
Een afwisseling van droge perioden met wat zon en enkele buien.
Het is winderig bij een vrij krachtige tot soms krachtige zuidwestenwind, kracht 5-6.
14 graden.

Zaterdag
Cocktail van wolken, zon en (vele) buien.
De wind is vrij krachtig gemiddeld kracht 5.
Uitschieters in kracht 6 zijn zeker mogelijk.
Veel te koel met maar 12 graden.

Zondag (lekker strandweer maar dan alleen om lekker uit te waaien)
Af en toe zon, minder buien maar een droogweergarantie geef ik niet.
Wind is zuidzuidwest kracht 4, met enkele uitschieters in kracht 5.
13 graden.

Pinkstermaandag
Mix van een pinksterzonnetje en (vele) pinksterbuien.
De wind is matig tot vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen, kracht 4-5.
Koud met maar 14 graden.

Na de pinksterdagen zitten we dinsdag nog met de naweeën van de pinksterdepressie. Toch zie ik op het weertoneel wat lichtpuntjes verschijnen. Ten noordwesten van Portugal bouwt zich een krachtig hogedrukgebied op. Zoals ik afgelopen maandag al even opperde gaat dit hogedrukgebied zich met het hoofdkantoor vestigen boven Engels grondgebied. We krijgen dan meer zon en vaker droger weer, de temperatuur zal nog niet spectaculair stijgen. Dit komt omdat de wind in de noordwesthoek blijft. De temperaturen blijven onder de normale 16-17 graden, dat is de temperatuur waar we nu eigenlijk recht op hebben. Begin juni komt vanuit het diepe zuiden warme lucht in beweging. Hoe gaat dat verder? Krijgen we in de loop van de 1e week van juni eindelijk wat warmer weer? Daarover Pinkstermaandag meer….

Wist u dat?
De  eerste zes maanden van 2013 van veel te koud verliepen.
De zomermaanden juli en augustus brachten toen vaak droog weer met iets te hoge temperaturen.

Wist u dat?
De maand mei van 2018 staat als warmste in mijn archief staat.
We hadden toen een gemiddelde dagtemperatuur van 21,9 graden. Dit jaar ligt het dag gemiddelde t/m gisteren (21 mei) op 14,5 graad. In 1996 was het nog wat kouder met maar 13,3 graden.

Wist u dat?
We vandaag precies 1 jaar geleden op 21 mei een prachtige warme zomerdag beleefden. De zon scheen ruim 14 uur. De temperatuur liep op naar de zomerse grens van 25 graden. We konden ‘s avonds lekker lang buiten zitten. (Moet je nou eens proberen). Een dag later deed de natuur het nog eens dunnetjes over met ruim 23 graden.

Weerspreuk

Is het weer in mei niet al te mooi,
dan krijgt de boer maar weinig hooi.

Sible Waaijer