Geen straatnamen voor vrouwen in het verzet

Verzetsstrijder Willy van der Gaast krijgt waarschijnlijk geen straatnaam. Wel komt er een naam die alle verzetshelden eer aandoet aldus B&W.

LEMMER – Een Willy van der Gaaststraat, of een Lena Koopmanssteeg in Lemmer of een ander deel van voormalig Lemsterland. Het lijkt normaal dat deze koeriersters een eigen straat krijgen. Maar dat vindt het college van burgemeester en wethouders blijkbaar niet. Een niet-bestaand plaatselijk belang zou daar haar oordeel over moeten geven. Wat dus niet kan, omdat zo’n vereniging niet bestaat. Maar er moet ook ruimte blijven voor andere namen dan voor mensen die hun leven voor ons in de waagschaal stelden, vinden burgemeester en wethouders. En ze moeten vooral passen binnen de benaming van de omliggende straten. Dat de verzetshelden er voor hebben gezorgd dat we tegenwoordig niet in De Adolf Hitlerstraat of de Joseph GoebbelsStrasse wonen, is blijkbaar niet een argument. B&W zal dus geen lijst opstellen van verzetsstrijders die eventueel voor naamgeving in aanmerking komen, zo is de conclusie.

Rol van vrouwen in verzet onderbelicht

Wietze de haan van de PvdA wil graag dat deze verzetshelden en dan met name de vrouwen dit eerbetoon krijgen. Omdat er al 2 jaar op rij geen grote herdenkingen kunnen worden gehouden, sneeuwen hun namen mogelijk nog meer onder. Ook blijft de rol van vrouwen in het verzet vaak onderbelicht stelt De Haan. “Maar zij hebben een belangrijke rol gespeeld binnen het verzet. Vaak nog jonge vrouwen, deelnemend in het verzet, werden koeriersters en zij kregen tot taak de contacten tussen de verschillende verzetsorganisaties te onderhouden, mensen te waarschuwen om onder te duiken, ervoor te zorgen dat wapens, bonnen, persoonsbewijzen, brieven of ander van belang zijnde spullen werden bezorgd op plekken die “het verzet” van belang vond. Koeriersters werden daarom in de 2e wereldoorlog ook wel “Postbodes van het verzet” genoemd. Willy van der Gaast of Willemtje van der Gaast, was  één van hen. Ze was een boerendochter afkomstig van Eesterga. Zij was net als haar nicht Lena Koopmans, koerierster en heeft veel goed werk voor het verzet in de gemeente Lemsterland en daarbuiten verricht.

Kwetsend en teleurstellend

De Haan is teleurgesteld over de formalistische  manier waarop dit punt weer wordt behandeld door B&W. Plaatselijke Belang heeft Lemmer niet, en ook geen Historisch Werkverband waar burgemeester en wethouders ook nog op hinten. Ook snapt hij niet dat het niet mogelijk is om in ieder geval 2 koerierster in Lemmer en omgeving op deze wijze te eren. De Haan noemt het dan ook een gemiste kans en kwetsend dat namen van verzetshelden binnen de benaming van omliggende straten moeten passen.