Update: Koninklijk Lintje voor Jannie Lemstra-Kooistra

LEMMER – Nietsvermoedend opende Jannie Lemstra-Kooistra (64) maandagochtend op slippers al vroeg de deur toen de deurbel ging. Op de stoep de burgemeester en een heel gezelschap bekenden met bloemen. Jannie keek heel verbaasd en wist niet wat haar overkwam. Tot de burgemeester aangaf dat heel veel mensen hadden laten weten dat zij enorm veel goed werk doet voor de gemeenschap. Het bleek een hele rij aan activiteiten. Zo is ze vanaf 2003 tot nu vrijwilliger in Zorgcentrum Suderigge in Lemmer, als koffiedame. In de ochtend begeleidt zij de bewoners van hun kamer naar de koffiezaal en voorziet ze van koffie. Samen met de bewoners drinkt ze een kopje koffie en houdt ze een praatje met ze. En in het begin voerde ze ook nog wel eens met andere vrijwilligers een toneelstukje op…..

CVVO

Verder is ze vanaf 2004 op diverse fronten actief bij voetbalvereniging CVVO, waaronder tientallen jaren als kantinehulp. Ook was ze meerdere keren betrokken bij koek-acties ter versterking van de financiële middelen van de vereniging en zocht ze sponsors. Samen met haar man regelde ze de afwikkeling en organisatie van de ruilmiddagen omtrent de voetbalplaatjes. Ze organiseert daarnaast de snertloop en de oliebollenactie. Ook is ze sinds 2008 actief voor wat voorheen gymnastiekvereniging Kracht en Vriendschap (K.E.V.) heette en nu gymnastiekvereniging Pegasus is. In de periode dat de gymnastiekvereniging K.E.V. heette, was ze actief als penningmeester. Daarnaast organiseerde ze de avondvierdaagse, diverse acties om geld voor de club te genereren en verbindende activiteiten voor de jeugdleden. Ook assisteerde ze bij de wedstrijden. Toen de gymnastiekvereniging K.E.V. in 2015 ging fuseren en het gymnastiekvereniging Pegasus werd, heeft ze zich ingezet voor de jaarlijkse Kinderhulp collecte.

En dan werkt ze elke vrijdag ook nog als gastvrouw in de koffie- en theeschenkerij van het Woudagemaal. Ook wordt ze op draaidagen – als het druk is opgeroepen. De burgervader grapte dat zij blijkbaar iets had met koffie, want in veel van haar vrijwilligerswerk zorgt ze voor die koffie.

Lintje

En toen kwam vanzelfsprekend de ontknoping: Dat het Zijne Hoogheid had behaagd om haar een lintje te geven voor al dat mooie werk. Om dat te bewijzen toonde hij het officiële papier aan iedereen. Vervolgens kwam de doos tevoorschijn waarin het bijzondere speldje zat. Normaliter speldt de burgervader dat op, maar in coronatijd mag dat niet. Dus mocht haar man dat doen. Jannie vond overigens dat hij dat speldje ook had verdiend. “We doen alles samen,” zei ze daarover.

Toen het tijd was voor foto’s zei ze:”Als ik dit geweten had, had ik wel iets anders aangetrokken.”  Maar ze zag er prachtig uit met haar oranje lintje. En ze wilde iedereen wel uitnodigen voor de koffie, maar dat mocht door de corona natuurlijk niet. En op de vraag of ze dit verwacht had? “Vandaag in ieder geval niet. En ik heb wel eens lachend gezegd dat ik nog veel meer vrijwilligerswerk moest doen om een lintje te krijgen.”