Eikenprocessierups te lijf met aaltjes

LEMMER – In gemeente De Fryske Marren zijn steeds meer eikenprocessierupsen te vinden. Die zitten alleen op –  vanzelfsprekend –  eikenbomen. En daarvan zijn meer dan 12.00 in de gemeente. De brandharen uit de nesten van de rups zorgen voor enorm veel irritatie bij mensen. Echte irritatie: van ogen, huid, luchtwegen en sommige mensen houden er zelfs blaren aan over. De gemeente gaat het beest daarom nu preventief bestrijden en ook nog biologisch.

De eiken worden dan bespoten met  nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die op de bomen worden gespoten als de rupsen net uit het ei zijn. De aaltjes dringen de kleine rupsjes binnen, laten bacteriën vrij en die veroorzaken een darminfectie. De babyrupsjes gaan daardoor dood. De aaltjes leven overigens  niet zo lang, maar een paar uur. Deze behandeling wordt na twee weken herhaald. Hoveniersbedrijf Timmerman voert de werkzaamheden uit. Daarnaast sporen de wijkbeheerders de rupsen op en controleren in het voorjaar de eiken. Ontdekken zij een nest, dan hangen ze een waarschuwingslint om de boom.

Nestkastjes

Meer ook burgers kunnen iets doen aan de bestrijding. Hang nestkastjes op, want sommige vogels zijn dol op de rups. Wie een nest heeft gezien of het vermoed kan dat melden. Nesten in particuliere tuinen worden door de gemeente ook bestreden. Bedrijven moeten wel zelf een bestrijdingsspecialist in de arm nemen.