IJssalon IIskâld weer open

LEMMER – IJssalon IIskâld heeft maandag haar deuren weer geopend. Na de brand, een jaar geleden, moest het hele pand bijna volledig onder handen worden genomen. De IJssalon heeft nu dan ook een heel ander uiterlijk, met een open pui naar buiten. In deze coronatijd een uitkomst, omdat gasten nu niet meer naar binnen hoeven.

IJsmakerij ook verhuisd
Verder heeft het familiebedrijf dat gerund wordt door Jaap en Oppie Riedstra, samen met hun zoon Marten en zijn vrouw Angela hun ijsmakerij ook verhuisd. Die is sinds kort gevestigd in het oude pand van Drukkerij Groenewold. De ruimte daar is erg praktisch ingericht en bovendien is er veel meer ruimte. En er is voldoende kantoorruimte voor de hele administratieve afhandeling die door Oppie wordt verzorgd. En natuurlijk voor de ontvangst van klanten of vertegenwoordigers.

Ambachtelijk ijs

Wat niet is veranderd is het ambachtelijk maken van ijs. Marten maakt alle ijs zelf met en van verse producten, rechtstreeks uit Italië. Van enorme voorraden houdt hij niet: het moet altijd dagvers zijn, zo is zijn filosofie. De apparatuur in de salon zorgt er bovendien voor dat het ijs gedurende de dag ook zijn kwaliteit behoudt. “Zo werken we met speciale vitrine met een luchtcirculatiesysteem. En dat zorgt er voor dat het ijs er niet alleen goed blijft uitzien, het blijft ook goed van kwaliteit,” aldus Oppie. De kwaliteit van ijs in een salon staat of valt volgens haar – naast de ambachtelijke bereiding natuurlijk – met de kwaliteit van die apparatuur. “

Brand
IIskâld opende op 30 maart 2007 voor het eerst haar deuren aan de Oudesluis 1 in Lemmer. Jaap startte het bedrijf, zoon Marten en zijn vrouw Angela namen het over. De huidige ijsmeester is altijd bezig om zich bij te laten scholen. Vorig jaar won hij bovendien de tweede prijs op het Dutch Gelato Festival, met zijn eigen bedachte smaak ‘Sweet and Happiness’. Door deze tweede plaats is hij rechtstreeks gekwalificeerd voor de Europese Finale in het Italiaanse Bologna in 2021. Maar daar houdt het niet bij op. Marten wil graag Meester IJsbereider worden. Daarvan zijn er maar tussen de 25 en 30 in Nederland, maar ook hij heeft er zijn zinnen op gezet. Hij wordt ook al geruime tijd onderricht door zo’n Meester IJsbereider.

Keten van ijssalons
Naast de zaak in Lemmer, heeft de familie Riedstra ook op Urk een ijssalon IIskâld. En in Sneek wordt er binnenkort ook eentje geopend onder dezelfde naam. Inmiddels is er dus een keten ontstaan. Lemster bedrijven hebben in Sneek zoveel mogelijk voor inrichting en aankleding en gezorgd. Paul Kluger van Kluger Graveer en Signbedrijf voor de illustraties, Tjesse Kruithof heeft een pracht van een kast gemaakt, Van Winkel vloeren heeft de vloer gelegd en zo gaat het nog wel even door. Het familiebedrijf heeft door de brand en de verbouwing en de verhuizing in Lemmer, de nieuwe salon in Sneek en de ijszaak op Urk de afgelopen periode niet bepaald stilgezeten. Ook zijn ze nu nog bezig om de puntjes op de i te zetten, maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen opgestart. Omdat het ambachtelijk Italiaanse ijs inmiddels een begrip is geworden in Lemmer en omstreken, wordt het bijvoorbeeld ook verkocht bij de horeca en in de supermarkt. En nog een opmerkelijk feitje: Oppie is inmiddels bestuurslid van het IJscentrum Nederland.