Sibble seit: na dinsdag weer frisser

LEMMER – Na een weekend waarbij een roze spreeuw de hoofdrol opeiste, hebben we ook kunnen genieten van de zon. Hij scheen vele uren. Vooral gisteren(zondag) bij veel zon en weinig wind, liep de temperatuur lekker op naar ruim 15 graden. Het was genieten geblazen. De week start op deze maandag nog altijd met de invloed van hogedrukgebied ‘Queen’. Zij ligt met haar gevolg boven Rusland en Finland. Vanuit het oosten is er een storing die in de buurt komt, mogelijk levert dit een enkel buitje op. De eventuele bui zal in ieder geval niet veel voorstellen. Dinsdag wordt de Queen wat minder sterk en trekt verder weg in oostelijke richting. Het blijft nog lekker zacht. Ten noordwesten van Ierland zien we alweer een nieuw hogedrukgebied ten tonele verschijnen.

Tja, en dan woensdag: er doemt dan er een depressie gevuld met een nieuwe portie kou in de bovenlucht op. Boven het zuiden van Noorwegen ontwikkelt zich deze koude bel. Dit weersysteem zorgt in samenwerking met het hogedrukgebied boven de regio Ierland/Schotland in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag voor een invallende koude noordwestelijke stroming. Vooral op donderdag staat er soms een vrij krachtige koude noordenwind. Pluspunt is wel dat de zon vaak schijnt en het droog blijft. Vrijdag zien we vanuit het hoge noorden tot aan onze omgeving een groot hogedrukgebied. Dat is toch wel erg bijzonder dit voorjaar. De echte warmte lijkt er dit jaar in april niet meer te komen. Tot en met woensdag 28 april lijken we in deze koele lucht te blijven.

Samenvattend

Maandag
Af en toe zon, kans op een enkel licht buitje.
Wind is meest oostelijk kracht 3.
Met 15 graden is het lekker zacht.

Dinsdag
Zonnige perioden met nog een (kleine) buienkans.
De wind draait van oost naar noord kracht 2-3.
15 graden.

Woensdag
Af en toe zon, het blijft droog.
De wind is koud uit noordelijk richtingen kracht 4.
Met 10 graden is het een stuk frisser.

Donderdag
Af en toe zon en koud aprilweer.
Ik ga voor een droge dag, al is een licht Noordzeebuitje niet helemaal uit te sluiten.
Er staat een koude noordwester kracht 4-5.
9 graden.

Vrijdag
Mix van zon en wolken.
De wind is noordnoordwest kracht 3-4.
10 graden.

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag
Mix van zon en wolken.
De wind is noordelijk kracht 3-4.
Met 9 graden houdt het niet over.

Zondag
Zonnige perioden en droog weer.
De wind is noordwest tot noordoost kracht 3-4.
Het wordt 10 graden.

In de laatste dagen van de april maand dreigt een lagedrukgebied boven Scandinavië ons wisselvalliger weer te willen bezorgen. Op dit soort bezorgingen zitten we niet te wachten. Begin mei probeert warmere lucht ons land te bereiken. Aan de andere kant zien we de koude lucht nog altijd boven het noorden van Europa. Hierdoor lijkt zich een depressie op de oceaan te ontwikkelen. Aan de voorkant van dit weersysteem draait de wind meer naar het zuiden. Wellicht wordt het dan allemaal echt groeizamer. Blijf dit natuurlijk de komende week op de voet volgen.

Wist u dat?
De jaargemiddeldes elke 30 jaar worden aangepast. In de periode 1961-1990 was het in april gemiddeld 8 graden. Periode 1971-2000 was het iets warmer met een gemiddelde van 8,3 graden. In de periode 1981-2010 ging de opwarming flink door met een gemiddelde van 9,2 graden. Dit was een flinke sprong omhoog. Van 1991-2020 steeg het gemiddelde door naar 9,9 graden. Vorig jaar (2020) was het nog veel warmer met 11,1 als maandgemiddelde. Dit jaar is alles totaal anders: het maandgemiddelde staat t/m 18 april op 5,6 graden. Het is een heel opmerkelijk verschil, we hebben even geen discussie over het broeikaseffect.

Weerspreuk

Broedt de spreeuw vroeg in april,
dan is er een schone meimaand op til.

Sible Waaijer