“De Fryske Marren negeert eigen woonvisie en blokkeert bouw Woonhof”

Op de plek van hun oude kantoor wil Dynhus ook graag huisvesting realiseren.

LEMMER –  Volgens het  bestuur van de Vereniging Initiatiefgroep Woonhof Lemmer negeert gemeente De Fryske Marren haar eigen woonvisie door de bouw van een Woonhof te blokkeren. Volgens de vereniging spreken de woorden van VVD-wethouder Boerland voor zich: ‘De gemeente wil geen grond reserveren voor een groep bewoners, want iedere bewoner heeft recht om een kavel te kunnen loten’. “En dat terwijl in januari 2020 de wethouder zelf een groep bewoners van Lemmer aanbood om als collectief (een ‘CPO’) een bouwaanvraag in te dienen voor de ontwikkeling van een ‘woonhof’.” De vereniging vraagt zich nu af of ook Boerland net als Rutte zich zaken niet kan herinneren of verkeerde herinneringen heeft.

Plan voor gemeenschappelijk wonen

Al sinds 2018 is een groep bewoners in Lemmer georganiseerd bezig om samen met woningbouwvereniging Dynhus een vorm van gemeenschappelijk wonen te ontwikkelen. Voor de begeleiding van het project werd niet alleen een subsidie beschikbaar gesteld, maar werd ook in de prestatieafspraken van 2021 met de woningbouwvereniging een uit te voeren ‘haalbaarheidsonderzoek’ opgenomen. En als ‘kers op de taart’ werd het project onlangs door de Raad zelfs nog als ‘proefproject participatie’ gekozen. “Alles wordt uit de kast gehaald – op papier – maar een locatie beschikbaar stellen, nee dus,”aldus een teleurgesteld bestuur.

Burger te dichtbij?

“Het vermoeden bestaat dat, als de burger ‘te dichtbij’ komt, bij de ambtenaar van Ruimtelijke Ordening het angstzweet op het voorhoofd uitbreekt. Vervolgens de projectleider van de nieuwbouwfase de mond gesnoerd wordt en de stedenbouwkundige zijn werkwijze moet aanpassen. Alle macht bij de wethouder en die blijkt dus geen boodschap aan de woonvisie te hebben.” Sinds februari 2021 al wacht de vereniging Initiatiefgroep Woonhof Lemmer samen met Dynhus op een veel eerder beloofde reactie van de wethouder. “De vertragingstactiek is ingezet. Tot het geplande de grond van de nieuwbouwfase 3 Tramdijk Oost in Lemmer al dusdanig vorm heeft gekregen, dat aanpassingen niet meer acceptabel zullen zijn.” Het bestuur vindt dat de lange adem van de participerende leden langzaam coronavormen aanneemt. “Maar of tegen dit gemeentevirus ook een passend vaccin verstrekt kan worden, is twijfelachtig. Of krijgt dat de naam ‘participatie’?” vraagt de groep zich af.

Lemsternijs zal de gemeente De Fryske Marren nog om een reactie vragen op dit artikel. Als die er komt, zal die later gepubliceerd worden.