En er was licht

LEMMER – De Hervormde Kerk, de Lemster Toer, de Flevobrug en de Blokjesbrug worden in 2021 aangelicht. Stichting Oud Lemmer en Ondernemers Vereniging Lemmer willen het mooie centrum van Lemmer letterlijk in het LICHT zetten met als doel de sociale cohesie te versterken. Maar ook om het centrum aantrekkelijker te maken voor inwoners, gasten en toeristen zodat ze er langer willen verblijven en natuurlijk hier en daar wat geld uitgeven. De werkgroep “We zetten Lemmer in het Licht” bestaande uit Bernadien de Waaij- Bijlholt, Rudi Kisjes en Piet Zantman hebben zich dat als doel gesteld.

Centrum gezelliger maken

Het gezelliger maken van het centrum, met name in de wintermaanden wanneer de dagen langer en donkerder worden, is het doel. Dat de bruggen daarvoor in de schijnwerpers worden gezet, was een idee dat ontstond in een werkgroep van de OVL. Tegelijkertijd had Stichting Oud Lemmer, samen met Rudi Kisjes het plan al om “de Lemster Toer”, ons icoon, en het kerkschip van de Hervormde Kerk rondom, opnieuw te verlichten. De huidige verlichting van de kerk wordt voor dat doel vervangen. Uiteraard duurzaam en in de meest besparende LED-verlichting die op de markt is. De verlichting is verder een mooie aanvulling op de wandelroutes langs de monumentale panden en het Rondje Dok.

Start werkzaamheden
Het project loopt al geruime tijd, maar deze week is de organisatie zo ver om te starten met de werkzaamheden. De grondwerkzaamheden bij het gebouw van de kerk, maar ook het aanbrengen van de verlichting aan de bruggen vallen daar onder. De ontwerpen voor de Lemster Toer en het kerkschip zijn gerealiseerd door New Urban View uit Amersfoort. De ontwerpen voor de bruggen komen van Living Projects uit Breda. De technische realisatie is in handen van installatiebedrijf van Rhee uit Lemmer. Het gehele plan wordt ondersteund door de eigenaar van de Lemster Toer ( Stichting Behoud Rijks Monumenten), het kerkgebouw Tsjerke oan ‘t Dok ( Hervormde gemeente Lemmer) en gemeente de Fryske Marren als het om de bruggen gaat.

Om de investering te kunnen doen heeft de werkgroep vele stichtingen, particulieren, bedrijven en overheid bereid gevonden om het financieel mogelijk te maken. Wie meer wil weten kan kijken op de site van Oud Lemmer.