Lemster stichting wil weeshuis bouwen in Kameroen

David en zijn vrouw Comfort van de Stichting.

LEMMER – Kameroen is een verscheurd land door een burgeroorlog die er woedt. De gevolgen zijn groot, maar wat vooral opvalt, is het aantal weeskinderen en weduwen. Ze  leven op straat en in de bossen, hebben niets te eten en te drinken en worden aan hun lot overgelaten. Daarom wil de Lemster stichting “ Crusade Against Poverty And Climate Change in Africa – Nederland” (Capacc),  een weeshuis realiseren in het Afrikaanse land.

David Awa en zijn vrouw Comfort uit Lemmer komen oorspronkelijk uit Kameroen en zijn gevlucht door de situatie daar. Omdat ze niet langer met lede ogen aan kunnen kijken hoe groot het lijden is in Afrika, startten ze in 2019 samen met  Kenneth Walton Tebo de stichting Capacc. Deze heeft als doel een kruistocht tegen armoede en klimaatverandering. Maar heel concreet willen ze nu vooral aan de slag met een weeshuis voor kinderen.

Burgeroorlog

“Kameroen is sinds 2016 in een burgeroorlog. Het land had, net als veel andere landen, een buitenlandse heerschappij. Frankrijk controleert bijvoorbeeld ongeveer 75% van het land, ondertussen was Engeland verantwoordelijk voor 25%. En juist dat Franse deel domineert nu de Engelse gebieden, met een ongekende strijd. De manier waarop de burgers van het Engelstalige deel worden gedood, is te gruwelijk voor woorden, alleen maar omdat ze vragen om gelijke vertegenwoordiging en een betere levensstandaard ”

Allemaal gevluchte kinderen

Het gevolg: allemaal gevluchte kinderen waarvan de ouders zijn vermoord, die niets te eten hebben en geen plek om te wonen. “Als je daar op straat loopt, zie je allemaal kinderen die helemaal niks hebben en nergens heen kunnen.” Het echtpaar dat in Lemmer een veilige haven vond, kon dat niet langer aanzien. “Zo is de stichting geboren.”  Capacc wil niet alleen in Kameroen goed werk doen, de stichting wil in heel Afrika een rol van betekenis gaan spelen. “We willen helpen waar het nodig is. In Afrika spelen heel veel verschillende problemen. Corruptie bijvoorbeeld. Of leiders die heel veel dingen verkeerd doen of alles met geweld oplossen. Maar ook een gebrek aan allerlei belangrijke zaken als ziekenhuizen en onderwijs.” Daar komt bij dat de stichting ziet dat de klimaatveranderingen voor Afrika echt desastreus zijn. “Door de veranderingen in het klimaat, maar ook het kappen van bossen wordt het er steeds droger. Dat is een hele slechte ontwikkeling. Wij willen daar iets aan doen, door op zoveel mogelijk plekken bomen te planten. Maar we willen ook helpen om vrouwen een eigen bestaan te laten opbouwen. Als zij hun eigen geld kunnen verdienen, helpt dat de kinderen ook.”

Sponsoring

Maar op dit moment staat het weeshuis in Kameroen bovenaan het lijstje.  De Stichting vangt op dit moment al wel 10 kinderen op, maar wil een huis bouwen voor in ieder geval 100 wezen. Het projectplan is zo goed als klaar, maar mensen die expertise hebben op dit gebied, zijn welkom om ook mee te denken. Daarnaast wil de stichting via fondswerving proberen om voldoende geld bijeen te brengen voor de bouw van de opvang. Ook zullen er sponsoracties worden georganiseerd zodra corona dat weer toelaat. Sponsoren kan nu natuurlijk ook al, waarbij alle kleine beetjes helpen.  Een bijdrage doen kan via NL85 INGB 0008 3652 25 op naam van Stichting Capacc. De Stichting heeft een ANBI status, wat betekent dat donaties aftrekbaar zijn voor de belasting en een goedgekeurd doel dienen. Wie meer informatie wil kan een kijkje nemen op de website van Capacc.