Onroerende zaak belasting minder verhoogd

Er wordt hard gewerkt aan een nieuw college van burgemeester en wethouders.

DFM – De gemeenteraad van de Fryske Marren heeft besloten dat de onroerende zaak belastingen (ozb) niet met 5,3% stijgen in 2021, maar met 2,3 %. Dit is de gemeentelijke belasting op de waarde van koop- en huurwoningen. Om toch uit te komen in de begroting wordt de toeristenbelasting verhoogd van 1 euro naar 1,20 per persoon per nacht. Ook de forensenbelasting wordt verhoogd met 3,3%.
De gemeenteraad besliste tijdens de laatste raadsvergadering ook dat er minder geld gaat naar onder andere het aannemen van extra ICT-personeel. Verder wil ze minder investeren in wegenonderhoud voor de eerste jaren. Ook vraagt de gemeenteraad het college om op zoek te gaan naar een besparing in de bedrijfsvoering. De raad wil wel meer investeren in de vervanging van speeltoestellen en maakt daar de komende jaren extra geld voor vrij.
De gemeenteraad gaf dus te kennen dat ze op bepaalde gebieden andere financiële keuzes wil dan burgemeester en wethouders. Het college van B&W gaat nu aan de slag met het uitvoeren van de tientallen noodzakelijke grote en kleine investeringen.
Om alle investeringen uit de Perspectiefnota uit te kunnen voeren, zal er vanaf 2023 zeer waarschijnlijk ook bezuinigd moeten worden. Het college gaat daarom de komende periode aan de slag met de invulling daarvan. Hoeveel er bezuinigd moet worden is ook afhankelijk van de hoogte van de bijdrages van het Rijk.