Sible seit – Wykein mei fan alles wat

Het wordt een weekend met een lach en een traan

De afgelopen week liep het weer zoals verwacht. Hogedrukgebied Albrecht bracht ons lekkere zonnige momenten, afgewisseld door opbollende stapelwolken. Echt Hollands weertype dacht ik zo.
De mensen die dromen van veel zon en een lange hete periode, zal ik voor de komende tijd snel uit hun droom helpen. Dit gaat voorlopig niet gebeuren.
Al hoewel,
wellicht krijgen we in de loop van volgende week aan de voorkant van een depressie wellicht toch even 1 of 2 warme dagen, dus wie weet!

Vandaag (vrijdag) maken we kennis met de nukken van depressie ‘Beate’, zij ligt in de buurt van het Deense Kopenhagen en brengt ons tijdelijk wat regen.

Zaterdag starten we droog maar is het wachten op nieuwe depressie ‘Christiana’ zij ligt ten noordwesten van Schotland. Later op zaterdag hebben we de paraplu nodig, want dan gaat het regenen.
Vervolgens valt in de nacht van zaterdag op zondag de meeste regen. Zondagochtend kunnen we allemaal uitslapen want de dag begint bewolkt met nog wat (na)druppels.
Maar gelukkig is de zon snel ter plaatse om ons gemoed te voorzien van een goed humeur. Kunnen we zondagmiddag mooi even doorwaaien.

Samenvattend het weer-spoorboekje voor het weekend
Vrijdag
Eerst veel bewolking met in de loop van de ochtend en 1e deel kans op een beetje regen. Later in de middag en avond weer een zonnetje. Wind wordt west noordwest kracht 3-4. Met 20 graden is het iets te fris voor de tijd van het jaar.

Zaterdag
Starten we met zon maar algauw komen er meer wolken. In de loop van de middag volgt er wat regen. Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag meer regen. Wind is zuidwestelijk kracht 4 Het wordt een graad of 20.

Zondag
Eerst veel wolken en af en toe nog wat regen. In de loop van de ochtend middag droger en meer zon. Wind is west zuidwest kracht 4-5. Alweer 20 graden.

Na het weekend pruttelt depressie Christiana wat om in de omgeving van Ierland en Engeland. Woensdag trekt ze pas weg richting het Noorse Stavanger. Hierdoor blijft het naast mooie zonnige intermezzo’s toch een tikkie wisselvallig. Daarbij wordt het dinsdag tijdelijk even wat warmer (23 graden).

In de tweede helft van volgende week zien we de opbouw van een hogedrukgebied. Wellicht krijgen we daardoor van donderdag t/m zaterdag tijdelijk meer zon en droog weer. Met ook vrijdag en zaterdag tijdelijk even een vleugje zomerwarmte. We wachten de boeiende ontwikkelingen dit weekend af. Maandag het laatste nieuws hierover.
Tot slot
Wist u dat – in de periode 11 t/m 20 juli het sinds 1996 niet meer zo koud is geweest tijdens de nachtelijke uurtjes. Daarmee kunnen we stellen dat juli 2020 een beetje uniek is met een gemiddelde nachttemperatuur van 11,4 graden, tegen normaal 13 graden.
Wist u dat – in het jaar 2003 in deze zelfde periode de nachten buitengewoon warm verliepen met zelfs een plaknacht (16 juli) waarin het niet verder afkoelde dan 20 graden. We hadden toen een nachtelijk gemiddelde van maar liefst 17,4 graden.
Wist u dat – het vorig jaar op 24 juli (vandaag) het heteluchtkanon in werking werd gezet. Op de 24e juli noteerde ik in Lemmer 35,5 graad, een dag later kwamen we uit op 37,1.
Wist u dat – we op 24 juli 2011 de kachel zelfs aan moesten zetten, het was die dag hartstikke koud met 14,5 graad.

Weerspreuk
Met St Margriet (20 juli) droog,
6 weken zon in ‘t oog.
(Beste lezers, we hadden zondag op 20 juli jl. echt Hollands zomerweer met zon en mooie stapelwolken. Het was vrij koel met ruim 19 graden. Trek u conclusies….)

Sible Waaijer