Sible seit – Dizze wike ‘modaal’ simmerwaar

Wat een (bijzondere) dag voor mij/ons afgelopen zaterdag

Waarom?
Het was een prachtige zomerdag, maar het Lemster skûtsje zeilde niet in Grou. Met de mooie herinneringen van 2019 nog in het hoofd. Hoe erg kan dat zijn….. Gelukkig was het hogedrukgebied Zebedeus die ons van prachtig weer voorzag. Alhoewel op een fietstocht door het mooie Friesland (Hindeloopen) werden we opgeschrikt door een serieuze buiendreiging, dit liep met een sisser af.

Gisteren zondag lag de koelere lucht alweer op de loer. Maar met 22 graden en af en toe zon was het acceptabel. Eind van de zondagmiddag draaide de wind weer naar het vertrouwde noordwesten en viel er een licht buitje en koelde het wat af..

Hoe gaat de komende bouwvakweek verder?
Na wat afkoeling vallen we in de armen van een nieuw hogedrukgebied. ‘Albrecht’ is de naam. Hij ligt maandag ten westen van Ierland en is een afstammeling van het Azoren hogedrukgebied. Albrecht blijft t/m donderdag wat in dezelfde omgeving bivakkeren en zorgt bij ons voor een koele noordwestelijke stroming waarin de zon genoeg speelruimte krijgt. Grote warmte hoeven deze week niet te verwachten. Het is echt doe-weer.

Samenvattend
Maandag, dinsdag en woensdag hebben we een vriendelijk zonnetje die af en toe wat wordt geplaagd door mooie wolkenluchten. Het blijft meest droog, of het moet al een heel licht buitje zijn. De wind is meest matig kracht 3-4 uit het noordwesten.
Op woensdag is de wind zwak tot matig kracht 1-2. Op alle dagen schommelt de temperatuur zo rond de 19 graden. (Dit is nog wat magertjes, we hebben normaal recht op 22 graden).
Vanaf donderdagavond komt er een lagedrukgebied in de omgeving van Schotland op de proppen. Moat dat no, nee dat hoeft voor mij ook niet, want ik heb net als velen vakantie……

Verwachting donderdag en vrijdag
Donderdag
Af en toe zon, later op de dag toenemende kans op wat regen.
De wind wordt iets sterker komt uit zuidwest kracht 3-4, in de middag meer zuidwest tot west kracht 3-5. Het wordt 20 graden.

Vrijdag
Af en toe zon, kleine buienkans. De wind zit weer in de vertrouwde noordwesthoek kracht 3-4. Met 19 blijft het aan de koele kant.

Ook tijdens het komend weekend hebben we een afwisseling van regen en zonnige momenten. Temperaturen schommelen rond de 20 graden. (Snein liket de mindere dei te wurden)
We kunnen wel stellen dat de huidige juli maand een stuk koeler verloopt dan die van vorig jaar. Met als absoluut het klapstuk de grote hitte van 24 t/m 27 juli. Op 25 juli bereikte de zomer van 2019 haar kookpunt met 37,1 op mijn weerstation.
Je vraagt je wel af wat is prettiger? Hier zijn de meningen over verdeeld, denk ik zo.

Wist u dat
het de afgelopen 25 jaar op 20 juli 2x tropisch warm was in Lemmer. Dat gebeurde in 2016 (31,4 gr.) en 2006 (30,9)
Wist dat
de warmste 2e decade (periode 11 t/m 20 juli) stamt uit het jaar 2006 het was in die periode zeer wam met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden. (normaal is 22 graden)
Wist u dat
het in 2012 in diezelfde periode (11 t/m 20 juli) op temperatuurgebied het huilen met de pet was. Het werd geen enkele dag 20 graden. Met een gemiddelde van 18,3 was het veel te koel.
Wist u dat
Hogedrukgebied Albrecht, het 27e hogedrukgebied van 2020 is wat ons Nederlandse weer beïnvloed. (Dat er nog vele moge volgen)

Weerspreuk
Beginnen de Hondsdagen heet,
dan kost het ons nog veel zweet.
(Hondsdagen duren van 19 juli t/m 18 aug.)
Sible Waaijer