Pacht huur sporthallen/havens later betalen

De bijeenkomst over het AZC in is De Hege Fonnen omdat dit gebouw groot genoeg is voor veel mensen. De bijeenkomst gaat niet over de komst van een AZC in Lemmer of de omgeving van Lemmer.

DFM – De gemeente De Fryske Marren ziet dat het coronavirus grote economische consequenties heeft. Om ondernemers te ondersteunen stelt de gemeente voor om het innen van de pacht en de huur van onder andere sporthallen en havens op te schorten.
Dit moet er voor zorgen dat ze zo lang mogelijk aan hun financiële verplichtingen elders kunnen voldoen. Op die manier kunnen ze volgens de gemeente blijven bestaan. In bepaalde gevallen betekent het ook dat bedrijven hun werknemers nog salaris of loon uit kunnen betalen. Zo wil de gemeente helpen om allerlei andere maatschappelijke problemen te voorkomen veroorzaakt door faillissement of verlies van banen.
De gemeente ziet wel dat ook mensen mogelijk gebruik zullen gaan maken van de regeling voor wie dit niet is bedoeld. Omdat ze snel wil helpen, begrijpt ze het risico daarvan. Maar zo stelt ze in haar stukken:´Omdat het een maatregel betreft om betalingen op te schorten en niet kwijt te schelden, is het risico voor de gemeentelijke begroting klein.´
Als ondernemers gebruik maken van de maatregel, wordt hen na afloop van de maatregel een betalingsregeling aangeboden. Die regeling houdt wel rekening met het feit dat ondernemers waarschijnlijk niet direct weer heel veel geld binnen zien stromen. Het geld zal dus niet in één keer helemaal worden opgeëist. Ook worden de standaard betalingstermijnen losgelaten.
Ondernemers kunnen op de site van de gemeente lezen wat deze regeling voor hen kan betekenen.