Gratis afval storten vanaf 2020

Vaker naar het milieuterrein in 2020

LEMMER – Hoort iets niet thuis in de grijze container? Dan kan het gratis naar de milieuterreinen worden gebracht.
Vanaf 2020 is het brengen van huishoudelijke spullen en grof huisafval op het milieuterrein van Lemmer, Balk en Joure geheel gratis. Met deze nieuwe regeling wil de gemeente ervoor zorgen dat afval (nog vaker) op de juiste manier wordt gescheiden. Steeds meer afval dient namelijk als grondstof voor nieuwe producten. Het inleveren van (grof) huishoudelijk afval was eerder tegen een betaald tarief.

Van afval naar bruikbare grondstof
Veel huishoudelijke spullen die wel in de grijze container voor restafval passen, horen eigenlijk thuis op het milieuterrein of bij andere inleverpunten. Vaak zijn dit spullen die bij het opruimen van een huis gemakkelijk in de grijze container kunnen, zoals: speelgoed, gereedschappen, kleine apparaten, bloempotten, hout etc.
Door deze spullen voortaan in te leveren op het milieuterrein, kunnen deze waardevolle grondstoffen hergebruikt worden voor nieuwe producten. Daar worden de materialen per afvalsoort ingezameld en klaargezet voor hergebruik. Zo worden oude matrassen bijvoorbeeld versneden en gebruikt als vulling in autobekleding.
En de onderdelen van elektronische apparaten gebruikt voor nieuwe producten.

Gratis afvoeren
Groen afval – gras – schone grond – bladeren – grof groen – kerstbomen – oud papier – glas – elektrische apparaten – metaal – klein Chemisch Afval (KCA) – textiel.
En vanaf januari 2020 kunt u dus ook uw grof huishoudelijk afval GRATIS brengen.

Bouw- en sloopafval
Voor het inleveren van bouw- en sloopafval betaalt u in 2020 een hoger tarief. De tarieven zijn gebaseerd op het voertuig waarmee u komt. Onder bouw- en sloopafval verstaan we: hout, puin, stenen, gips, tuinhout, isolatiemateriaal etc.