Hele jaar kwijtschelding aanvragen bij de gemeente

LEMMER – Burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren willen hun kwijtscheldingsbeleid verruimen. Voorheen moest je binnen 6 maanden nadat je het aanslagbiljet had ontvangen kwijtschelding aanvragen. Nu geldt dat je binnen drie maanden na de laatste betaling alsnog kunt vragen om de belasting niet te hoeven betalen.
In de oude situatie betekende eén dag te laat de aanvraag indienen al dat je toch moest betalen. B&W wil dat nu veranderen en er voor zorgen dat het hele jaar kwijtschelding kan worden aangevraagd. Voorwaarde is dan dat binnen drie maanden na de (termijn) betaling de kwijtschelding wordt aangevraagd. Dit is ook het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Veel inwoners betalen via automatische incasso (betaling in 8 termijnen). De laatste betalingstermijn wordt dan in augustus geïncasseerd. Er kan dus dan in principe nog tot november (3 maanden na laatste betaling) kwijtschelding aangevraagd worden voor dat jaar.
Mensen kunnen kwijtschelding aanvragen als ze een inkomen hebben dat op of rond het bijstandsniveau ligt. Ook mogen ze niet te veel spaargeld of bezittingen hebben. Kwijtschelding aanvragen kan voor de afvalstoffenheffing, rioolheffing en de onroerendzaakbelasting.
Hoe vraagt u kwijtschelding aan?
Voor bijna de hele gemeente De Fryske Marren kan kwijtschelding worden aangevraagd via het Noordelijk Belastingkantoor. Alleen voor de wijk Lemstervaart in Lemmer gaat de kwijtschelding via GBLT.
Op de site van de gemeente is meer informatie te vinden.