Basketbalclinic – In contact met slachtoffer pesterijen

LEMMER – “Ik was 15 jaar oud, 2 meter 5 en 64 kilo. Op school noemden zij me Lange dweil, Lange Jan of Spijker. De geschiedenisleraar noemde mij zelfs spaghetti-sliert. Ik lachte met de anderen mee, maar vond ik het leuk?”

Zo begon Henk Pieterse vrijdag zijn verhaal aan de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Lemmer. Uiteraard kreeg hij van de kinderen een “nee” als antwoord op zijn vraag. Vervolgens vroeg hij of er kinderen waren die ook wel gepest zijn geweest. Dat leverde verbazingwekkend veel vingers op. Henk Pieterse sneed duidelijk een maatschappelijk probleem aan en liet mede door zijn verhaal de kinderen meebeleven wat het is om gepest te zijn.
Inmiddels is Henk Pieterse 2 meter 11 lang en 130 kilo zwaar en legde uit dat de basketbal-sport hem uit de misère kreeg. Hij werd daar gewoon Henk genoemd en kreeg waardering. Door veel oefenen en hard zijn best te doen heeft hij een imposante basketbal-carrière gehad. Hij heeft 4 jaar in Amerika gespeeld, is 101-voudig international en 6x Ned. kampioen. Toch zegt hij, dat als hij in een tijdmachine terug had gemogen naar die tijd van de 15-jarige Henk, dat hij al die prijzen er voor over had gehad om maar niet gepest te hoeven worden. Dit kwam aan bij alle leerlingen.

Pieterse heeft zijn boodschap kunnen verpakken in een sportieve basketbalclinic, waarbij naast de serieuze boodschap er ruimte was voor veel grapjes en vooral sportief genot. Pieterse liet ook niet na om de Lemster basketbalvereniging Quintas te promoten, als een plek waar niet getolereerd wordt dat je gepest wordt en van een prachtige sport kunt genieten.

Met steun van De Fryske Marren is deze clinic georganiseerd door de beweegcoaches van Sociaal Werk De Kear en de basketbalvereniging Quintas.

Voor jongeren die de stimulerende woorden van Pieterse in praktijk willen brengen of zomaar willen meetrainen, is er een trainingsuur op de woensdag om 18.30 uur in De Hege Fonnen. Trainers van Quintas staan dan klaar.
Meer info www.bv-quintas.nl