75 jaar bevrijding: DFM wil het groot vieren

DFM – In 2020 is het 75 jaar geleden dat de tweede wereldoorlog in Nederland voorbij was en dat Nederland werd bevrijd. Daar wordt in het hele land uitvoerig bij stilgestaan.

De gemeente De Fryske Marren stelt 75.000 euro beschikbaar voor diverse initiatieven. Ze wil onder andere aansluiten bij de activiteiten die vanuit het Nationaal Comité komen. Verder wil ze lokale initiatieven stimuleren, maar dan wel samen met de inwoners. Omdat het project veel tijd vraagt wordt in de periode van oktober 2019 – juli 2020 er een ambtenaar op gezet die er 24 uur per week aan kan werken.
De gemeente wil een aantal activiteiten binnen haar grenzen laten houden. Zo wil ze een Vrijheid-express. Dit is een expositietrailer met verhalen en programmering over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid. Ook wil ze vrijheidsmaaltijden die of in horeca, centra, bij sportverenigingen of bij mensen thuis kunnen worden gemaakt en gegeten. Insteek is dat mensen dan met elkaar praten over vrijheid en onvrijheid. DFM wil per maaltijd 250 euro geven tot maximaal 2500 euro.

Stroffelstiennen naar Lemmer
Stroffelstiennen zijn struikelstenen die herinneringen aan mensen die in de 2e wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord door de bezetter. Het zijn keien met een plaat erin waarop de naam en andere gegevens staan van iemand die is weggevoerd. De gemeente gaat samen met Stichting Dorpsbehoud Lemmer kijken hoe dat eventueel vorm kan worden gegeven. Vooral in Lemmer zijn namelijk veel Joodse mensen weggevoerd.
Bijzonder is ook het Project ‘de terugkeer van de Joodse kinderen’. Dit project gaat over 210 Joodse kinderen die in de oorlog naar Friesland zijn gesmokkeld. Het plan is om de kinderen die nog leven vanaf oktober dit najaar op te sporen en uit te nodigen voor volgend jaar.