Gale Hamkestraat verdwijnt net als 16 woningen

LEMMER – De Gale Hamkestraat in Lemmer verdwijnt met de nieuwe plannen van Lyaemer Wonen. De straat waar nu nog 8 woningen staan, maakt plaats voor groen. Dit staat in het stuk dat het college van burgemeester en wethouders aan de raad heeft voorgelegd. Die moet namelijk oordelen of het plan door mag gaan, want er is een bestemmingswijziging voor nodig.

Ter hoogte van de Gale Hamkestraat komen verder parkeerplaatsen. Er was eerst sprake van dat er daar grondgebonden woningen zouden worden gebouwd, maar in plaats daarvan worden er nu in de Flevostraat rijtjeshuizen gebouwd in dezelfde lijn als de bestaande bebouwing.
Met het plan verdwijnen er ook 16 woningen uit het gebied. Voor de huidige 69 huizen komen er 53 voor in de plek: 3 seniorenwoningen, 38 gezinswoningen en 12 levensloopbestendige huizen in de sociale huursector. De huizen zullen maximaal 597 euro gaan kosten. Hoe de woningen er verder uit gaan zien is nog steeds niet duidelijk.
De huidige bewoners moeten wel eind dit jaar uit hun woningen zijn om sloop mogelijk te maken. Zij maken daarvoor gebruik van een sociaal plan.
Op termijn, 25 jaar na oplevering na geplande renovatie, zijn ook plannen om de woningen aan de Zuiderzeestraat 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10 en 12 en de Pampusstraat 1, 3, 5 en 7 te vervangen. Op dit moment zijn hier nog geen concrete plannen voor.
Wel wordt er in dit bestemmingsplan hier alvast rekening mee gehouden.
Mensen die in het nieuwe plan gaan wonen, mogen gaan parkeren bij het appartementencomplex aan de Zuiderzeestraat. Daar zijn 40 parkeerplaatsen beschikbaar. Die waren eerst bestemd voor dat complex. Lyaemer geeft ze nu ook vrij voor de nieuw te bouwen woningen.