Barteld en IJnske Kortstra 65 jaar getrouwd

LEMMER – Barteld (89) en IJnske (85) Kortstra-ten Hoeve zijn vandaag, zondag 26 mei, het briljanten bruidspaar en daar zijn ze dankbaar voor.

Feest zondag 26 mei
Vanmiddag is het feest en vanaf 15.00 uur mag een ieder hen komen feliciteren in “Het Baken”, het gebouw waar ze samen zo lang beheerdersechtpaar van zijn geweest.
Maandag zal ook de burgemeester hen feliciteren, een bezoekje dat zeker wordt gewaardeerd.

Barteld werd geboren in Ter Idzard en verhuisde als vierjarige met zijn ouders mee naar Lemmer, waar zijn vader boerde op Villa Nova. Barteld groeide op en na een carrière als boer, bakker en brandstoffenman werd hij koster van de Gereformeerde kerk in Lemmer. Naast zijn werk was er tijd voor denk- en balsport. Barteld is een verwoed dammer bij Damclub Lemmer, waar hij afgelopen seizoen nog een tweede plaats heeft behaald. Maar korfbal blijft een warm plekje in zijn hart houden. Als ‘Nestor’ van KV Lemmer houdt hij het wel en wee van de korfbalclub goed in de gaten. Jarenlang heeft hij actief gekorfbald en zijn steentje bijgedragen als bestuurslid en diverse vrijwilligerstaken. Toen hij met 70 jaar afscheid van het actieve korfballen nam, korfbalde hij daarna nog bijna 10 jaar door tijdens familietoernooien en kersttoernooien. Nu het korfballen fysiek niet meer gaat, heeft de bal plaatsgemaakt voor de fiets. Barteld fietst heel Friesland door. Van een rondje Follega tot een rondje Tjeukemeer en in ‘de goede oude tijd’ een rondje IJsselmeer. Tot zijn 84e jaar fietste hij zelfs jaarlijks de Elfstedentocht. Kortstra op de fiets is een bekend gezicht in Lemmer.

IJnske komt uit Joure en kwam in haar tienerjaren naar Lemmer om in de huishouding een centje bij te dragen. In Lemmer leerde ze Barteld kennen. Liefde op het eerste gezicht? IJnske had een tweelingzus en het is dus de vraag op wiens gezicht Barteld de liefde heeft gevonden. Maar dat het wederzijds was, werd snel duidelijk. IJnske stond Barteld bij in zijn diverse loopbanen en zorgde daarnaast voor de kinderen, die hen werden geschonken.

Samen namen ze de baan van het kosterschap aan. Officieel natuurlijk de baan van Barteld, maar IJnske was zijn steun en toeverlaat. Het schoonmaken van de kerk en het werk tijdens de diensten werd gecombineerd met het beheer van “Het Baken” en de aula. Samen hebben ze menig feest en afscheid meegemaakt in deze gebouwen. Barteld was, naast koster en beheerder, ook nog drager bij de uitvaartverenging. IJnske nam daarnaast een krantenwijk aan en kreeg niet veel later ook het beheer van het depot van het Friesch Dagblad in Lemmer. Zij werd het gezicht van het Friesch Dagblad binnen Lemmer.

Na het pensioen werd het huis aan de Nieuwburen verruild voor een woning aan de Parkstraat. Er werd genoten van vele fietstochten en van de kinderen en kleinkinderen die regelmatig op bezoek kwamen. Samen fietsten ze het IJsselmeer rond en fietsten ze jaarlijks twee weken lang van Lemmer naar de meren waar de skûtsjes om de winst streden. Ze wonen nu alweer enkele jaren aan de Pampusstraat, waar ze op de bovenste verdieping een mooi uitzicht hebben op de vrolijk spelende kinderen van de basisschool. In moai plakje, waar ze nog lang van elkaar hopen te genieten.