Wie kiest er nu eigenlijk voor een sterk centrum van Lemmer?

INGEZONDEN – Op grond van een gedateerde centrumvisie uit 2012 meende het college van de DFM het verzoek tot verplaatsing van supermarkt Lidl te moeten weigeren. En daarmee krijgt de centrumvisie wel een heel conserverend karakter. De toenmalige Lemsterlandse gemeenteraad is in het verleden bij voortschrijdend inzicht wel eens afgeweken van de visie. Maar die ruimte zat er blijkbaar bij het college van DFM niet in.
Lidl kan op de huidige locatie niet uitbreiden maar het college is van mening dat Lidl daar moet blijven zitten als publiekstrekker voor de nabijgelegen winkels. Maar wat als Lidl bij weigering van de VVGB besluit uit Lemmer te vertrekken?
Als je het college mag geloven is het hele centrum van Lemmer dan op sterven na dood.

Inwoners van Lemmer hebben ruim 20 zienswijzen ingediend. Daarnaast hebben ondernemers van de Vissersburen en de Schans gezamenlijk een zienswijze ingediend. Op een enkele na waren alle zienswijzen positief over een verhuizing van Lidl naar de Polle.
Gemakshalve heeft het college alle zienswijzen gecomprimeerd tot nagenoeg de helft van het aantal ingediende zienswijzen en voorzien van een reactie. Het college veegt alle zienswijzen in één keer van tafel en dat wekt op zijn minst de indruk dat het college met de rug naar de samenleving toestaat.
Dit wordt nog eens te meer duidelijk als wij lezen: “de gemeenteraad moet uiteindelijk de definitieve verklaring van geen bedenkingen weigeren”.  (LN 28-02-2019)
Dat klinkt als een dictaat. Zouden de nu nog zittende collegeleden van VVD en CDA na het besluit over de zandwinning nog steeds niet begrepen hebben dat een duaal functionerende gemeenteraad besluit zonder last?

Het is te hopen dat de gemeenteraad net als bij het besluit over de zandwinning laat zien wie er de baas is in DFM. Wellicht raakt Lemmer dan eindelijk verlost van “de rotte kies” en wordt de balans van het winkelareaal met het daarbij voorkomende consumentenverkeer in Lemmer herstelt.
Petear
Dinsdagavond 12 maart is er om 20.00 uur weer een openbaar Petear in de raadszaal te Joure. Voor- en tegenstanders  kunnen dan hun mening naar voren brengen over het punt: verplaatsing van de Lidl.

Dhr. Flokstra, Lemmer