Mondeel onderhoudt strand niet – Gemeente vordert geld niet terug

LEMMER – B&W van de gemeente Lemsterland stelt voor om 18.000 euro per jaar te bezuinigen op het strand als onderdeel van de 3 miljoen aan bezuinigingen waarop in 2019 een klap moet worden gegeven. Navraag leert dat het daarbij gaat om het onderhoud van het strand. Dit zou gedaan moeten worden door Mondeel, de eigenaar van het strandpaviljoen, maar die verzuimt dat. In de gemeenteraad is daar ook al een aantal keren naar gevraagd. B&W stelt nu dat de gemeente dat onderhoud heeft overgenomen en dat daarmee 18.000 euro per jaar bespaard kan worden.

Geld wordt niet teruggevorderd
Op de vraag of dit bedrag van al die jaren dan ook teruggevorderd wordt, geeft de afdeling voorlichting ten antwoord dat ze dat niet gaat doen. ‘Het zwembad is in het najaar van 2012 in gebruik genomen. Eén van de meerjarige afspraken tussen de gemeente en Mondeel had betrekking op het strandonderhoud. In het begin is sprake geweest van ondersteuning van het strandonderhoud door een gemeentelijke medewerker en de aansturing hiervan gebeurde door Mondeel.

De laatste paar jaar voert de gemeente in de praktijk het onderhoud zelfstandig uit. Dat is dan ook de reden om de afspraken te herijken en vast te leggen. Hierover zijn we in gesprek met Mondeel. Het contact is prima en we zijn het erover eens om de gemeentelijke bijdrage vanaf 2019 met € 18.000 per jaar te verlagen in verband met het strandonderhoud door de gemeente.  Daarmee doen we recht aan de situatie voor de komende duur van de afspraken tussen de gemeente en Mondeel. Dan gaat het om nog 17 jaar tot 2036.

Het terugvorderen van het geld vinden we te ver gaan, omdat we dit niet zo zwart wit kunnen zien. De eerste jaren 2013-2014 draaiden vooral om het reilen en zeilen van de eerste exploitant en het daarop volgende faillissement. De afspraken over het onderhoud van het strand waren toen nog niet zo vastomlijnd en in overleg zijn we hier ieder jaar uitgekomen. De verantwoording voor het vastleggen ervan lag aan beide kanten, zowel bij de gemeente als bij Mondeel.’