Bezuinigingsopties gemeente

Begroting moet voor 2020 weer in balans

DFM – Het budget van € 112 miljoen dat De Fryske Marren jaarlijks kan besteden, moet vanaf 2020 anders worden verdeeld.
Omdat op een aantal beleidsterreinen meer is uitgegeven dan vooraf was begroot, moeten gemeentebreed andere keuzes worden gemaakt. In juli 2019 besluit de gemeenteraad over die verdeling.

Mogelijkheden in beeld
Het college van B en W heeft meerdere mogelijkheden om de begroting weer in balans te krijgen in beeld gebracht. Met de raad is afgesproken dat er voor een bedrag van € 4,5 miljoen aan bezuinigingsmogelijkheden zal worden voorgelegd. De raad kan dan keuzes maken om te komen tot het benodigde bezuinigingsbedrag: € 3 miljoen in 2020.
Ook kan de raad met andere ideeën komen. Onder meer in de (jeugd)zorg is meer uitgegeven dan begroot, zodat gemeentebreed andere keuzes moeten worden gemaakt. Dat betekent soms ook dingen niet meer doen, of anders doen.

Maatschappelijke gevoeligheid
Diverse mogelijkheden om de begroting weer in balans te krijgen zijn echter maatschappelijk zeer gevoelig. Het college heeft daarom ook aangegeven welke maatregelen uit de lijst van € 4,5 miljoen wat het college betreft niet wenselijk zijn. Het college stelt voor om voor € 1,9 miljoen vanuit de voorstellen over te nemen en om daarnaast € 1,1 miljoen vanuit het budget voor nieuw beleid, de komende jaren niet uit te geven. Samen is dit € 3 miljoen.

Minder ruimte voor nieuw beleid
Er is dan weliswaar tijdelijk minder ruimte voor nieuwe ambities, maar de consequenties hiervan  liggen minder gevoelig. Hiermee worden maatschappelijke voorzieningen zoveel mogelijk gespaard. Uiteraard is de keuze in juli aan de raad.

Mogelijkheden bezuiniging (Hieronder enkele opties)

VOORGESTELDE OPTIES
Halveren openingstijden servicepunten Balk en Lemmer (€ 56.000). Telefonische bereikbaarheid gelijkstellen met de openingstijden balies (€ 20.000). Besparing € 76.000
Onderhoud wegen: 40% van veegwerk en onkruidbestrijding toerekenen aan het verbreed gemeentelijk rioleringsplan (VGRP). Besparing € 190.000
Zwembaden: door een herijking van de afspraken over het onderhoud van het strand kan € 18.000 bespaard worden.

ONGEWENSTE OPTIES
Afschaffen mantelzorgcompliment: geen mantelzorgwaardering meer van € 150 p.p.  Per jaar wordt hieraan ongeveer € 90.000,- uitgegeven.
– Maandblad gemeentelijke informatie (Tusken de Marren): na contract van 3 jaar stopzetten. Besparing € 35.000
– Herinrichting Straatweg Lemmer: deel noordelijk van de Melkweg schrappen. Besparing € 39.000

Meer bezuinigingsopties en informatie leest u HIER.