Zonnepark Lemsterpark (30 hectare) in aanvraag

LEMMER – De initiatiefnemers van een zonnepark van 30 hectare dat er gedurende 26 jaar zal staan op industrieterrein Lemsterhoek hebben voordat ze een aanvraag deden bij de gemeente eerst de omwonenden gevraagd wat zij er van vonden. Die waren allemaal positief zei Wiebren Bergsma van GroenLeven woensdagavond tijdens het petear in het gemeentekantoor in Joure. Aan deze mensen (vooral bedrijven en boeren die zo’n 300 meter van het park afwonen) is aangeboden dat zij tegen kostprijs zonnepanelen en omvormers aan kunnen schaffen.
Er is voor een park gekozen omdat er een enorme opgave ligt voor duurzame energie. Met alleen zonnepanelen op daken wordt die doelstelling van de overheid niet gehaald, zei Bergsma.
Ook zijn gesprekken gevoerd met plaatselijk belang Brekkenpolder en Tacozijl. Die hebben overigens geen standpunt ingenomen. Ook met energiecorporatie Gaasterlân zijn gesprekken gevoerd om aan de postcoderoosregeling invulling te geven.
Een landschapsarchitect heeft een plan gemaakt voor het grootschalige park van zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet weggestopt, maar zullen goed te zien zijn.
Volgens Sake Barelds van de NCPN heeft Lemsterland echter plannen om op deze locatie een nat bedrijventerrein te vestigen. De initiatiefnemer gaf aan dat de gemeente hem daar niet van op de hoogte heeft gesteld.