Fietsstroken terug op Straatweg

Raad stemt voor veiliger Straatweg met rode kantstroken

FOLLEGA – Door een motie van FPN, Pvda, de Burgerpartij de Fryske Marren en D66 die gesteund werd door (bijna) alle raadsleden heeft de gemeenteraad gezorgd dat de Straatweg naar Follega veiliger wordt.

De rode kantstroken die bij het nieuwe asfalteren waren verwijderd, moeten terug zo stelden de partijen in hun motie. Zonder die strepen lijkt het namelijk of de weg veel breder is en wordt er ook veel sneller gereden. Dit geeft nare en onveilige situaties voor de fietsers aldus de politici.
De partijen vroegen de wethouder dan ook om de rode kantstroken met een witte onderbroken lijn weer aan te brengen. De wethouder wilde daar niets van weten en gaf te kennen dat het volgens de nieuwste inzichten is dat die lijnen verdwijnen. Ook meldde hij dat er geen onderzoek naar is gedaan door Veilig Verkeer Nederland en dat er dus geen argumenten voor zijn om het te veranderen.
De meerderheid van de raad (26 stemmers van de 27) was het met hem niet eens. Zij stemden voor de motie en daarmee moet B&W er voor zorgen dat de rode kantstroken met witte stippellijnen op de Straatweg zo snel mogelijk weer worden aangebracht. Dit moet betaald uit het bestaande budget voor onderhoud van wegen.
Onder andere VVD en PvdA spraken hun verbazing uit over waarom B&W dit punt niet wilde verbeteren. ‘Op de Rondweg zijn de stroken wel veel meer verbreed, waarom dan op de Straatweg niet?
Zijn daar dan wel onderzoeken gedaan?’ De wethouder antwoordde daarop dat de Straatweg een 60 kilometer weg is, terwijl er op de Rondweg 30 mag worden gereden. FNP begreep het standpunt van B&W ook niet. ‘Het gaat toch om de veiligheid van de fietsers? Wij begrijpen niet dat B&W deze motie niet wil aannemen, ’aldus Gerda de Vries.