Afval scheiden eenvoudig – maar gebeurt te weinig

Van klokhuis naar compost, van krant naar koffiebeker 

DFM – Afval scheiden: het is heel eenvoudig, maar gebeurt te weinig. Ook in De Fryske Marren gooien inwoners vuilnis als etensresten, kapotte lampen en versleten kleding nog veel te vaak in de grijze container. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor hun eigen portemonnee.

‘Bronscheiding waar het moet, nascheiding waar het kan.’ Deze leus is het motto van de Friese campagne Samen halen we alles eruit. De campagne is een samenwerking tussen afvalinzamelaar Omrin en bijna alle Friese gemeenten, inclusief De Fryske Marren. Samen met Omrin werken de gemeenten aan het behalen van de VANG-doelstelling, waarbij VANG staat voor ‘Van Afval Naar Grondstof’. De doelstelling houdt in dat er vanaf 2020 jaarlijks maximaal 100 kg restafval per inwoner is en dat inwoners minimaal 75 procent van het huishoudelijk afval scheiden. Zo kunnen een heleboel grondstoffen op een nuttige manier hergebruikt worden, in plaats van dat ze onnodig verloren gaan.

Hogere belastingen voorkomen
Hoe goed of slecht doen we het in dat opzicht in De Fryske Marren? “Regelmatig voeren wij metingen uit, waaronder sorteerproeven”, zegt Henri Meijer, coördinator wijkoverschrijdend beheer bij de gemeente. “De resultaten laten zien dat we in de afgelopen jaren vooruitgang hebben geboekt – veel mensen scheiden hun afval al goed. Maar over het geheel gezien kán en móet de manier waarop wij hier afval weggooien nog een stuk beter.” Vorig jaar produceerde een inwoner van De Fryske Marren gemiddeld 124 kg aan restafval. Daarnaast had de helft van het vuilnis dat in de grijze container terechtkwam  een andere bestemming moeten krijgen. Verreweg het grootste deel daarvan is gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval), dat in de groene container thuishoort. “Dat is jammer, want dat wat mensen onterecht in de grijze container gooien, gaat bij Omrin de verbrandingsoven in of kan daar alleen op een dure manier gerecycled worden. Uiteindelijk leidt dat tot hogere afvalstoffenbelastingen”, vertelt Henri.

Afval als grondstof
Een goede afvalverwerking begint bij u thuis: bronscheiding. Bronscheiding geldt voor gft-afval, glas, papier, textiel, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, klein chemisch afval en grof huishoudelijk afval. Dit moet allemaal niet in de grijze vuilnisbak, maar in aparte containers (denk aan de papier- en de groene container), naar speciale inleverpunten (zoals de glasbak en de milieustraat), of wordt bij u opgehaald. Al dit afval dient vervolgens als grondstof voor compost of nieuwe producten. Voor het makkelijker scheiden van gft-afval bestaat sinds vorig jaar het biobakje. Dit bakje, gemaakt van gerecycled kunststof, is gratis aan inwoners van De Fryske Marren verstrekt om in de keuken te gebruiken voor afval als etensresten, koffiefilters en theezakjes.

Het afval dat wél correct in de grijze container terechtkomt, gaat na inzameling niet allemaal de verbrandingsoven in. Omrin haalt er nog plastic, metaal en drinkkartons uit. Dankzij deze nascheiding kan ook dit materiaal gerecycled worden.

Effectief afvalbeheer
Ook de rol van de gemeente is niet weg te denken uit het proces van afvalinzameling en goede afvalscheiding. Meer dan twintig medewerkers zorgen ervoor dat er het hele jaar door vuilnis wordt opgehaald, ondergrondse containers en prullenbakken worden geleegd, zwerfafval en hondenpoep wordt opgeruimd en de milieustraten in Balk, Joure en Lemmer worden bemand. “Daarbij kijken we steeds naar mogelijkheden om het proces te verbeteren”, vertelt Jaring Siemonsma, voorman huisvuilinzameling. “Zo creëren wij bijvoorbeeld zoveel mogelijk clusterplekken, waar inwoners hun containers bij elkaar kunnen neerzetten. Dat zorgt ervoor dat de huisvuilinzameling efficiënter kan plaatsvinden.”

Een ander voorbeeld van effectiever afvalbeheer is het recentelijk afschaffen van de groenparken, waar inwoners hun tuinafval kwijt konden. Henri: “Graszoden, bladeren, takken en zelfs illegaal afval… Het kwam daar allemaal door elkaar te liggen. Doordat inwoners het groenafval nu naar de milieustraat moeten brengen, kunnen we dat beter scheiden en hergebruiken.”