Titel ‘Fairtrade Gemeente’ in zicht voor De Fryske Marren

DFM – Op woensdag 21 november reikte wethouder Durk Durksz 18 Fairtrade- en MVO- (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) certificaten uit aan verschillende organisaties en bedrijven in hotel-rest. Tjongervallei te Delfstrahuizen. Hierdoor komt de titel “Fairtrade Gemeente” in zicht voor gemeente De Fryske Marren. Een oordeel van de jury voor de eervolle titel wordt dit jaar nog verwacht.

Uitreiking Fairtrade certificaten
De certificaten werden uitgereikt aan: Drogisterij HAK (Lemmer), Eethuis Simple (Joure), Boerderij Kleurrijk (Oudemirdum), Protestantse Gemeente Sintjohannesga-Delfstrahuizen, OSG Sevenwolden (Joure), Samenlevingsschool Bloei Terkaple / Terherne, Huisartsenpraktijk Wijckel en Boerderij Welgelegen (Harich).

Uitreiking MVO-certificaten
De MVO-certificaten werden uitgereikt aan: Natuurwinkel Lemmer, Bloemen Manders (Lemmer), Pets Place (Lemmer), rest. Tjongervallei (Delfstrahuizen), Zuivelrijck (Rotstergaast), Natuurwinkel Joure, Graasboerderij (Sondel), Bloemisterij De Swanneblom (Joure), De Breiwinkel (Joure) en Eriu Natuurvoedingswinkel (Balk).

Werkgroep
In 2015 heeft een enthousiaste werkgroep, bestaande uit inwoners van De Fryske Marren, het voortouw genomen om de status van ‘Fairtrade Gemeente’ te bereiken. Gemeente De Fryske Marren heeft besloten dit maatschappelijk initiatief te ondersteunen. Bovenstaande bedrijven en organisaties zijn de afgelopen maanden bezocht door de leden van de werkgroep waarna met hen is overeengekomen dat zij meedoen aan de campagne om van de gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. De werkgroep hoopt dat bedrijven en organisaties die nog geen bezoek van de werkgroep hebben gehad (of bij nader inzien alsnog mee willen doen) zich bij haar melden.
Dit kan via mail: fairtradedfm@gmail.com.

Gemeente ondersteunt Fairtrade
In De Fryske Marren gebeurt al heel veel met duurzaamheid en wil men maatschappelijke partijen inspireren en faciliteren naar een duurzaam 2030. Ook zal de gemeente bij haar handelen aspecten van fairtrade betrekken. Zo faciliteren ze de werkgroep ‘Fairtrade Gemeente De Fryske Marren’ en stappen ze over op het gebruik van Fairtrade koffie en -thee binnen de organisatie.