Verbod op recreatieve verhuur juridisch niet mogelijk

LEMMER – Het verhuren van recreatieve woningen in de wijk Tramdijk West is niet mogelijk.
Dat schrijft B&W in een stuk naar de Raad en op basis van het advies van juristen en advocaten. Volgens een jurist zou er geen verschil zijn aan te geven tussen bedrijfsmatige verhuur, niet bedrijfsmatige verhuur en eigen gebruik van de recreatiewoningen. Een tweede adviseur geeft aan dat bedrijfsmatige verhuur van woningen niet in het bestemmingsplan kan worden verboden. Dat kan alleen op basis van strenge voorwaarden en die zijn door de bewoners volgens hem niet aangedragen.
Volgens de adviseur is er geen specifieke reden waarom de particuliere verhuur van woningen wel zou moeten worden toegestaan en de bedrijfsmatige verhuur van woningen niet. Deze adviseur ziet wel een mogelijkheid om de verhuur van de woningen tot bijvoorbeeld een periode van 6 maanden te begrenzen. Daarnaast zouden bewoners die wel willen verhuren bij de gemeente aan kunnen kloppen voor planschade. Dit bedrag zou kunnen oplopen tot 7 miljoen dat de gemeente dan moet betalen.
B&W oordeelt verder dat een verbod lastig te handhaven is.

Ruim 90 bewoners van de wijk lieten eerder in een brief weten dat zij willen dat recreatieve bewoning van de woningen ten westen van en aan de Groenpootruiter wordt verboden. Zij hebben overlast of denken dat te krijgen. Wel waren er ook twee briefschrijvers die juist niet een verbod wilden op bedrijfsmatige, recreatieve verhuur.
In een later stadium zijn op het plan om het bestemmingsplan van Tramdijk West te wijzigen 16 ‘echte’ bezwaren ingediend tegen de recreatieve gebruiksmogelijkheden.