Ballonvaarder Tommie – Knappe prestatie op WK

LEMMER/POLEN – Ballonvaarder Tommie Witteveen uit Lemmer is afgelopen week bij het WK- ballonvaren voor junioren op een 19e plaats geëindigd. Dit WK werd georganiseerd in het Poolse Wloclawek. Er deden 49 teams mee uit 17 verschillende landen. Nederland deed mee met twee teams.

Bij ballonwedstrijden gaat het doorgaans niet om snelheid of de grootst afgelegde afstand, maar om precisie. Er worden opdrachten uitgezet waarbij de piloot zo nauwkeurig mogelijk naar een doel moet navigeren ofwel moet proberen om figuren en hoeken te varen boven het landschap. Dat is erg moeilijk, aangezien een ballon niet kan sturen. Om ergens te komen, moet je als piloot de verschillen in de windrichting en windsnelheid op verschillende hoogten zo goed mogelijk zien te benutten.
Vorig jaar presteerde Tommie het om een letter ‘H’ te varen boven Lemmer.

Op het kampioenschap werden vier vaarten afgelast vanwege slecht weer, maar er konden ook vier vaarten wel doorgaan. De langste vaart duurde 2 uur en 20 minuten. Er werden 17 opdrachten gevaren en Tommie wist één van de opdrachten zelfs te winnen door de marker op slechts 3,54 meter van het doelkruis te gooien. Dat leverde 1000 punten op. De Tjsech Jan Suchy werd uiteindelijk wereldkampioen, net voor de andere deelnemende Nederlander Roy Gommer die tweede werd.
Door deze knappe prestatie werd Nederland zelfs eerste in het landenklassement.
Nederland ging daardoor nog met een grote beker naar huis.