Vrijspraak zware mishandeling in relatie vol geweld

LEMMER/HEERENVEEN (ADP) – Een 34-jarige man uit Friesland is door de rechtbank vrijgesproken van mishandeling van zijn vriendin.
De man hoorde donderdag zeven maanden celstraf (drie voorwaardelijk) tegen zich eisen. De rechtbank deed vervroegd uitspraak in deze zaak.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man zich schuldig heft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling, mishandeling van zijn toenmalige vriendin uit Lemmer. Hij werd aanvankelijk veracht van poging tot doodslag.
Het stel leefde op een bootje dat in januari dit jaar in Lemmer lag, toen er gesteggel ontstond over het varende leven. Hij zou op de vrouw hebben ingeslagen met een bijl, zo luidde de aanklacht. De rechtbank acht het bijl-incident niet bewezen. Wel nam ze in overweging dat er mailcontact tussen beiden is geweest waarin de vrouw verklaart dat ze goed kan liegen en ze er desnoods een schepje bovenop zou doen.

De man gaf op de zitting een week geleden toe dat hij weleens gewelddadig was geweest in de relatie, maar dat de vrouw over deze feiten loog. Het letsel dat ze had opgelopen aan haar schouder en been zou ze mogelijk hebben opgelopen tijdens één van haar vele valpartijen.
Ook zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van een ander bootje van de vrouw in dezelfde plaats. Toen de man werd opgepakt voor een winkeldiefstal in Heerenveen beledigde hij een agent.
Deze agent kon rekenen op welgemeende excuses. Het gestolen bootje was van het stel samen. De man meende er recht op te hebben.
De winkeldiefstal is inmiddels afgedaan met een beschikking. Het stel is niet meer samen.