Smalle strookje rijbaan niet voor fietsers

LEMMER – Eind 2017 is de Straatweg vanuit Lemmer (vanaf kombord) tot aan Follega (kruising met de N354) aangepast met nieuw asfalt en andere belijning. Ook de verkeersdrempels die er waren, zijn onderdeel van de weg gebleven. Doel is om meer veiligheid te realiseren voor alle weggebruikers. Over de aanpassingen is overleg met plaatselijk belang Follega geweest. Na de verkeersmetingen die we momenteel doen, kijken we in overleg met plaatselijk belang naar het vervolg.

Vragen over nieuwe belijning
De nieuwe belijning zorgt momenteel nog voor vragen. De rijbaanmarkering is anders dan eerst: namelijk dichter bij de kant (berm). Deze smalle ‘kantstroken’ zijn bedoeld als rijbaanmarkering en niet als fietssuggestiestroken.
Dit betekent dat de rijbaan (tussen de belijning) voor iedereen is (gemengd verkeer, dus zowel voor automobilisten als voor fietsers) en dat de verschillende weggebruikers rekening moeten houden met elkaar.
Fietsers mogen ook op de rijbaan fietsen. Het smalle strookje is dus niet bedoeld voor fietsers
Dit is iets waar fietsers en automobilisten nog wel aan moeten wennen.

Snelheidsmetingen
De ervaring met deze soort rijbaanmarkering is dat automobilisten zich beter aan de toegestane snelheid houden (60 km/uur) omdat ze rekening moeten houden met fietsers op de rijbaan. Nu de bermen groen zijn, is het onderscheid tussen berm en rijbaan ook beter zichtbaar. Daarnaast zijn er in april matrixborden geplaatst, waarop automobilisten hun gereden snelheid zien staan. Ook is afgelopen week meetapparatuur geplaatst. De metingen lopen door tot in juni.

Vervolggesprek
Als de resultaten van de metingen bekend zijn gaat de gemeente opnieuw om tafel met plaatselijk belang Follega of er nog aanpassingen nodig zijn. Eén van de opties is om de kantstroken breder te maken, zodat het fietssuggestiestroken worden.
Risico daarvan is dat auto’s dan juist harder gaan rijden.
Gemeente en plaatselijk belang Follega zullen hier in overleg een keuze in maken.