Onderzoek en maatregelen camping Lemmer

LEMMER – Op de gemeente camping aan de Plattedijk zijn er dit seizoen een aantal investeringen gedaan aan sanitair, elektra e.d.
Ook is er na het campingseizoen 2017 onderzoek gedaan naar de brandveiligheid op de camping.
Uit het onderzoek bleek dat deze niet meer aan alle voorwaarden voldoen die horen bij de vergunning ‘brandveilig gebruik’.
Het college heeft dit onderwerp met een plan van aanpak daarom binnenkort op de agenda staan.
De campinggasten ontvangen bericht over de aanpak en de maatregelen zullen in overleg met hen plaatsvinden.

De maatregelen voor dit seizoen kosten naar verwachting € 200.000,-.
Doel van deze maatregelen is dat de gemeente voldoet aan de wettelijke zorgplicht voor veiligheid in de openbare ruimte.

Maatregelen
Een aantal kleinere maatregelen zijn meteen na het onderzoek gerealiseerd. Zo is er blusapparatuur op een paar centrale locaties bijgeplaatst. Daarnaast wil de gemeente dit seizoen in overleg met de eigenaren van de vaste standplaatsen, de installaties van gas en elektra checken en waar nodig vervangen. Ook wil men instructies maken voor gebruik van open vuur (en bbq).
Verder is vervolgonderzoek gedaan naar de onderlinge afstand van de vaste standplaatsen. De afstand tussen de verschillende stacaravans en bijgebouwen is vaak te klein en daarmee een aandachtspunt voor de langere termijn.
Dit vraagt om een bredere aanpak en visie op de inrichting van de camping.

Historie camping
De camping is ontstaan in de jaren ’70. Het is een gemeentelijke camping, wat inmiddels vrij uniek is in Nederland.
De gemeente is eigenaar van de grond en van de voorzieningen op de camping. De camping biedt plaats aan 240 stacaravans, met veel vaste gasten. Daarnaast is er een kampeerterrein met zo’n 30 vrije plaatsen. Ongeveer 80% van de gasten op de camping is Duits.

Voorwaarden brandveiligheid
De problematiek rondom de brandveiligheid is in Nederland niet nieuw, maar krijgt wel steeds meer aandacht. Camping Lemmer is gegroeid vanuit de historie. Op de camping zijn geleidelijk aan meer bijgebouwtjes geplaatst, waarop eerst vanuit de wet weinig controle vereist was. Dit geleidelijk bijbouwen zie je dan ook op veel andere campings, maar is een groeiend probleem. Binnen de huidige wetgeving en rekening houdend met de historisch gegroeide situatie, streeft de Fryske Marren naar maximale veiligheid.
Dit vraagt om een ‘maatwerk-oplossing’.