It waar op ‘e Lemmer – Weekend minder koud

In de loop van het weekend wordt ‘de koning’ van zijn troon gestoten.
De afgelopen dagen hoorde je niemand meer over het broeikaseffect. Koning Winter regeerde met ijskoude hand en de wind zorgde voor ijzig koude gevoelstemperaturen.
Ook vandaag (vrijdag) staat er nog een stevige wind die erg koud aanvoelt. Ondertussen is er een depressie onderweg naar ons gebied en die ligt vrijdagmiddag bij de ingang van het kanaal.
Deze depressie moet voor de operatie “opwarming” zorgen maar het systeem lijkt wat te schrikken van de aanwezige koude lucht bij ons in het noorden en stoot zijn neus als het ware. In plaats van dat de depressie over ons heen trekt maakt hij een westwaartse weg draaiende beweging. Daardoor lijkt het gebied met sneeuw of andere soorten neerslag ons eerst niet te bereiken. Het warmtefront lijkt wat te verpieteren en mogelijk blijft het ook zaterdag nog aan de “koude kant” met nog wat laatste schaatsplezier?
In het zuiden van ons land is het dan al ruim boven nul.

Vrijdag
Zonnige perioden, droog
Koude vrij krachtige oostenwind, later op de dag iets afnemende wind
Overdag -1 graad
Nacht -6 graden

Zaterdag
Wolkenvelden ook af en toe zon
Weinig of geen neerslag
Koude oostenwind kracht 4-5
Overdag 0 graden
Nacht -3 graden

In de nacht van zaterdag op zondag komt er een nieuwe poging om ”de koning’ van zijn troon te stoten. Deze poging lijkt te gaan slagen want in de nacht van zaterdag op zondag is er kans op wat sneeuw of regen. De verschillen tussen noord- en zuid-Nederland zijn dan best wel groot.

Zondag
Wolkenvelden waaruit mogelijk wat natte sneeuw of regen valt
Overdag +4 graden
Nacht +1 graad

Maandag
Af en toe zon, ook kans op een bui
Overdag +5 graden
Nacht 0 graden

Voorlopige lange termijn
Na dinsdag zien we de zon regelmatig maar af en toe valt er ook een bui, overdag wordt het dan een graad of 6 en bij heldere momenten nog wel kans op wat nachtvorst.

Tot slot
Vandaag precies 31 jaar geleden (1987) viel er bij ons in het noorden lange tijd regen bij temperaturen onder het vriespunt. Het gevolg was zware ijzel vorming van enkele centimeters dik (een regelrechte ijzel ramp) en dat terwijl het in Limburg +9 graden was. De koude periode met veel vorst duurde bij ons t/m 15 maart.
Vandaag 13 jaar geleden (2005) werden we wakker met een enorm pak sneeuw van bijna 40 cm, wie weet het nog? Het was die ochtend erg schrikken denk je dat het voorjaar op het punt van beginnen staat en dan komt de winter nog even met een uitsmijter.
In de nacht van 3 op 4 maart werd in het “wintersportdorp Lemmer” maar liefst -15 graden gelukkig stond er toen geen wind zoals dezer dagen.
Op 6 maart stonden we nog op de ijsbaan en werd er nog heerlijk geschaatst. Twee weken later werd het 16 graden en zaten we op de terrassen hoe mooi kan het weer zijn…….
Sible Waaijer