N359 Lemmer – Ergernis trage voortgang

INGEZONDEN – In de media, gesprekken in de wijk, op school e.d. is er veel ergernis over de huidige gang van aanpassing van de Rondweg N359 Lemmer.
Met name de afsluiting Brekkenweg/Spaanderbank duurt veel te lang!

De kruising werd plots ergens in november afgesloten. De meeste bewoners van Lemmer-Noord gingen er toen vanuit dat dit 1 of 2 weken zou duren. Ook de provincie gaf toen aan dat de kruising voor Dickens rond 15 dec. weer open zou gaan. Gedurende die weken zagen we al dit heel moeilijk zou worden. De aanvankelijke voortgang liep vertraging op en vlak voor Dickens kwam de provincie via FB met het zwakke excuus dat door het weer (2 dagen sneeuw) kabels omgelegd moesten worden (wist men dat dan vooraf niet?)
De kruising bleef afgesloten en in januari 2018 zouden de werkzaamheden worden voortgezet.
Daarbij de opmerking dat “de werklieden van het aannemersbedrijf ook een paar dagen vrij hadden tijdens de kerst.
Logisch, maar dat het er uiteindelijk 3 weken werden en dat er tot vorige week (week 3 van januari) amper iets gebeurde, dat snappen wij als bewoners NIET!

Vervolgens begin januari veel negatieve reacties op de FB (Facebookpagina) van de provincie n.a.v. een geplaatst bericht waarin er opnieuw kabels en diverse oponthoud genoemd werden. Een zwak bericht.
De kabels waren immers voor de kerst al omgelegd! En hoe kan het dan zijn dat men in november wel denkt met een paar weken klaar te zijn voor de kerst?

Gevolg is dat mensen nu zelf de hekken verzetten, toch met de fiets de kruising oversteken etc. met alle gevaar van dien. Vorige week werd er op FB weer aangegeven dat de kruising hopelijk eind januari weer open zou gaan maar inmiddels circuleren er data’s van eind februari tot zelfs maart!
Waarom dan niet tussentijds tijdelijk open?

Ook is de gemeente bezig met de sloten uit te diepen.
Waarom nu en niet even wachten tot het wat minder druk is op de Melkweg.
Weet men wel dat er ‘s morgens files staan van de Poiesz tot aan de stoplichten Straatweg?
Dat de werklui lukraak hun eigen auto’s en grote machines op stoepen en fietspaden of half op de weg zetten? Dat kinderen op de fiets daardoor gedwongen worden om dan maar weer op de gevaarlijke en veel drukkere Melkweg te gaan fietsen of lopen? Wat als er een keer een calamiteit is in Lemmer Noord en de brandweer of ambulance is nodig?
Jammer dat er ook geen overleg is tussen de gemeente en provincie.

Dat dit een groot project is mag duidelijk zijn maar hoe e.e.a. tot nu toe loopt zorgt vooral voor veel ONBEGRIP .
Als je dan als provincie met moderne middelen als FB wilt communiceren zorg dan in ieder geval dat het bericht klopt en duidelijk is.
Het geduld van de bewoners van Lemmer RAAKT OP!

REACTIE Provincie Fryslân
De provincie Fryslân is verantwoordelijk voor de aanpak van de Rondweg Lemmer. De werkzaamheden worden in hoofdlijnen afgestemd met de gemeente.
Dat de werkzaamheden bij het kruispunt Brekkenweg/Spaanderbank langer duren dan van tevoren gedacht werd, vindt de provincie Fryslân erg vervelend. De belangrijkste reden voor de vertraging is de verlegging van de ondergrondse kabels en leidingen. Dat dit veel langer duurde, kwam onder andere door de vele regen die er de afgelopen maanden viel. Ook troffen de nutsbedrijven kabels aan die vooraf niet bekend waren. Het heeft tijd gekost om dat uit te zoeken.

In de tweede week van januari voerden de nutsbedrijven de laatste werkzaamheden uit bij het kruispunt.
Oude kabels werden opgeruimd zodat aannemer Van Gelder in de derde week van januari weer kon starten met de werkzaamheden.
Zoals ook gemeld werd in de laatste nieuwsbrief, duren de werkzaamheden aan het kruispunt tot begin maart.
Tot die tijd moet het kruispunt afgesloten blijven. Dit voor de veiligheid van alle wegwerkers, maar ook van de weggebruikers.
Veiligheid staat voor de provincie Fryslân voorop. De aannemer heeft daarom inmiddels opdracht gekregen om het kruispunt beter af te zetten.
Het valt echter niet te voorkomen dat sommige mensen zelf de keuze maken om toch de Rondweg over te steken.

Wat de opgelopen vertraging betekent voor de totaalplanning, bespreekt de provincie momenteel met de aannemer.
De provincie realiseert zich dat het in het toeristenseizoen veel drukker wordt op de weg en houdt daar dan ook rekening mee.
Nadere informatie hierover volgt in februari.