Sjongersnocht viert 10-jarig bestaan

BANTEGA – Gemengd koor Sjongersnocht uit Bantega viert op zaterdag 10 februari haar 10-jarig bestaan.

Met koorleden Germ de Jong, Hennie Westera en dirigent Christiaan Visser blikken we terug op deze periode.
“Een optreden in 2007 tijdens de ouderenmiddag georganiseerd door de Oranjevereniging was de aanleiding”, zo vertelt Germ. “Dát kunnen we zelf ook wel!” Voor de ouderenmiddag een jaar later heeft hij samen met dorpsgenoot Peter Westera een koor uit de grond gestampt van 10 mannen.

Begin januari van 2008 werd begonnen met repeteren van het Bantegaaster Mannenkoor, wat toen de werknaam was. En gewerkt moest er worden. Met het zweet in de handen stonden ze een paar maanden later op het podium. Er werd meegezongen op de muziek van karaokebanden en samen met de trekzakspeelsters.
Hennie Westera: “Ze kwamen met de vraag of ik samen met Gea Piek en Froukje Kootstra wat nummers op de trekzak wilde spelen om de middag verder te vullen”.
Germ: “Niet alles zal altijd even zuiver hebben geklonken, maar wat een geweldig enthousiasme van de koorleden en het publiek”. Samen met de Krontjong Music Band werd alle muzikaliteit van Bantega uit de kast gehaald. Het succes smaakte naar meer.
Er kwamen dames bij het koor. Verschillende dirigenten werden gevonden. Er kwam een nieuwe naam voor het koor: Sjongersnocht. En vele optredens.

In februari 2013 kwam de huidige dirigent Christiaan Visser bij het koor. “Wij kregen van de jury op een concours als tip mee om meerstemmig te gaan zingen”.
Deze uitdaging werd opgepakt. Hans Hanse werd als muzikant bij het koor gevraagd. De afgelopen jaren heeft Hanse mooie meerstemmige arrangementen voor het koor geschreven.

10 jaar
Inmiddels zijn we 2018 en bestaat het koor tien jaar.
Dit wordt uitgebreid gevierd op zaterdag 10 februari in SCC De Pomp te Bantega.
‘s Avonds vanaf 20.00 uur zal het koor een muzikale terugblik verzorgen met nummers van de afgelopen tien jaar als ook hun nieuwste nummers presenteren.
De toegang is gratis. Het Friese duo Grytz en Grize zal met hun combo de avond feestelijk afsluiten.
En in de toekomst?
Hennie Westera “wie weet komen we later zelfs wel met onze rollator naar de repeteeravond!”