Drie groenstations eerder gesloten

DFM – Omdat er te vaak ander afval werd achtergelaten, heeft de gemeente drie van de elf plaatselijke groenstations afgelopen week al gesloten.
Het gaat om twee in Bantega (Middenweg/Bandsloot en Meester Wijmaweg) en één bij VV Lemmer.

De lokale groenstations zijn bedoeld voor het wegbrengen van tuinafval, takken, bladafval en gras door inwoners.
Echter op een aantal van deze stations werd te vaak ander afval aangetroffen zoals grond, puin, hout, asbest, bielzen of ander grof (ook huishoudelijk) afval. Er is meerdere keren voor gewaarschuwd en bij de groenstations staat duidelijk aangegeven welk afval hier gestort mag worden. Bij de stations waar het niet goed gaat is besloten om deze dus eerder te sluiten.
“Als gemeente vinden we het jammer dat dit nodig is, maar de kosten zijn nu in verhouding veel te hoog”.

Ruimte voor lokale groenstations
Medio 2018 opent het nieuwe milieuterrein bij de gemeentewerf op bedrijventerrein de Lemsterhoek. De andere lokale groenstations in de regio Lemmer blijven tot aan dat moment open – zolang er geen ander afval wordt gestort – of langer als plaatselijk belang het beheer van het groenstation op zich neemt (denk aan sleutelbeheer).
De gemeente is hierover in gesprek met De Trije Doarpen, Bantega en Oosterzee. Met hen kijken ze naar het open houden van een gezamenlijk, plaatselijk groenstation voor de inwoners. Deze mogelijkheid is er gemeentebreed ook voor andere dorpen/plaatselijke belangen.

Sowieso kunnen inwoners op de milieuterreinen Lemmer, Balk en Joure terecht voor groenafval. Daarnaast blijft er een mogelijkheid voor een dorp of buurt om in overleg met plaatselijk belang een lokaal groenstation open te houden.
In totaal is er gezien de grootte van de gemeente, ruimte voor tien lokale groenstations.