Maatregelen tegen bijtgrage honden

LEMMER/OOSTERZEE – De gemeente De Fryske Marren neemt maatregelen tegen honden die mensen bijten. In Oosterzee is een hondenbezitter opgelegd dat het beest een muilkorf moet dragen en in Lemmer bezorgt een hondenbezitter de omgeving al geruime tijd zoveel overlast, dat als er nu geen maatregelen worden genomen, de politie de dieren in beslag neemt.

De twee honden in Lemmer hebben al eerder bijtincidenten veroorzaakt. Voor één was al een muilkorf en aanlijnplicht opgelegd. Ook de andere hond jaagt de omgeving angst aan en is door een hondengeleider bekeken. Hij vertoont scherp en dominant gedrag naar andere mensen toe.
Al meerdere malen is geconstateerd dat de eigenaar deze honden onaangelijnd laat rondlopen zonder muilkorf. Ook voert hij volgens de omgeving activiteiten uit die erop wijzen dat deze honden voor gevechten worden getraind in het illegale circuit.
B&W vindt dat dit moet stoppen en geadviseerd wordt om te handhaven tegen de honden. Dit door de eigenaar een aanlijnplicht- en muilkorfgebod op te leggen voor beide honden en aan te kondigen dat als hij zich hier niet aan houdt de volgende consequentie is dat de honden in beslag worden genomen.

Volgens de gemeente heeft de hond uit Oosterzee een meisje gebeten. Het is de derde keer dat deze hond gevaarlijk gedrag vertoont, met name bij andere honden. Vaak zijn dan omstanders, zoals eigenaren van een hond, de dupe en worden soms ook gebeten.
Daarvoor zijn al processen-verbaal uitgeschreven door de politie. Burgemeester en wethouders vinden nu dat dit een halt moet worden toegeroepen. Door een expert is naar de hond gekeken en ook die constateerde dat het beest gevaarlijk gedrag vertoont.
De hond in Oosterzee moet nu ook een muilkorf gaan dragen.