Het regent lintjes in De Fryske Marren

DFM – Acht inwoners van De Fryske Marren kregen woensdag 26 april een koninklijke onderscheiding. De versierselen werden uitgereikt door burgemeester Fred Veenstra.
Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tryntsje de Jong uit Lemmer
Mevrouw Tryntsje de Jong – Leijenaar (26 november 1948) heeft jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het kerkelijk leven in Lemmer. Zij heeft diverse functies bekleed als jeugdouderling, diaken, ouderling en voorzitter van de kerkenraad. Mevrouw De Jong is voorzitter van de plaatselijke afd. de Zonnebloem en jarenlang bestuurslid bij beleid WMO Gemeente DFM Lemsterland geweest. Tryntsje houdt bij Suderigge contact met de bewoners en begeleidt hen naar de activiteiten. Als lid van de Cliëntenraad, behartigt zij de belangen van de bewoners. Ook maakt zij deel uit van de Centrale Cliëntenraad van Hof en Hiem.

Aaltje Pen uit Delfstrahuizen

Mevrouw Aaltje Pen- van der Schans (10 oktober 1955) is mede oprichtster van de Zonnebloem afd. Echten e.o. Zij was vrijwilligster en notulist en in 1997 voorzitster tot 2009. Mevrouw Pen is sinds 2014 penningmeester van het Provinciaal bestuur Vrouwen van Nu en zelf al 35 jaar lid. Ook is ze in de fractie van Gemeentebelangen zeer actief geweest. Na de verkiezingen van 2002 was zij het enige raadslid voor Gemeentebelangen die zij met enorme inzet heeft vervuld. Mevrouw Pen was van 1980 tot 2008 bestuurslid bij Terre des Hommes. Daar is ze nog steeds actief als vrijwilligster. Aaltje is van 1990 tot 2000 bij de Kerkenraad geweest en is nu vrijwilligster bij de kerk. Daarnaast is ze jarenlang bestuurslid bij de Buurtvereniging Delfstrahuizen geweest. Ook collecteert mevrouw Pen voor meerdere goede doelen.

Siebe Hepkema uit Echtenerbrug

De heer Siebe Hepkema (4 juli 1942) is sinds 1999 actief als vrijwilliger bij de Ondernemersvereniging Echten, E’brug en Delfstrahuizen. Siebe is gastheer tijdens de markten van de ondernemersvereniging. Bij de skûtsje,- streekproducten,- en de kerstmarkt loopt hij in kledendracht en zorgt dat bezoekers zich op hun gemak voelen. Hij is zeer actief bij het organiseren van de jaarlijkse vlootschouw. Sinds begin jaren ’70 zit Siebe in het bestuur van de Oranjevereniging. Van 1981 tot 1991 is hij voorzitter van de vereniging geweest en vanaf 1972 vrijwilliger. Ter ere van Siebe is er zelfs een soort laantje naar hem vernoemd: het Siebe Hepkema-laantje. Van 1975 tot 1991 was hij bestuurslid bij de Fügelwacht.
Sinds begin jaren ’70 is hij penningmeester van VV Delfstrahuizen. Vanaf 1976 tot 1978 heeft hij de taak als leider van een elftal op zich genomen. Hij staat altijd klaar om te helpen bij diverse activiteiten op en rondom het voetbalveld. Verder is hij al jarenlang vrijwilliger bij de Protestantse Kerk Echtenerbrug-Oosterzee.
Ook zij kregen een lintje:
Jan Diever (1940), Gerard Steeman (1949) en Gauke Zijlstra (1941) uit Joure.
Anne van der Berg (1950) uit Wijckel
Jantsje Stapersma – Boersma (1943) uit Balk