Zuiderzeestraat wil renovatie en betaalbare woningen

LEMMER Hoewel Lyaemer Wonen bewoners van de Zuiderzeestraat en aanpalende straten in een aantal sessies heeft laten uitspreken wat zij willen met hun huizen, is een deel van de bewoners daar toch niet gerust op.

Zij hebben het gevoel dat al vaststaat dat de woningbouwcorporatie de woningen wil slopen en er nieuwe voor in de plaats wil bouwen. En dat is nu net wat zij niet willen.
De meeste mensen in de straten willen dat hun huizen grondig gerenoveerd worden, maar daarnaast dat ze betaalbaar blijven. Want met nieuwbouw stijgen de huren tot rond de 600 euro, is hen al verteld. Hoewel dat bedrag nog binnen de huurtoeslaggrens ligt, vinden zij dat die bedragen te hoog zijn.
‘Want er is overal in Lemmer gebrek aan goedkopere huurwoningen.’
Om die reden hebben zij een comité opgericht dat al rond de 65 handtekeningen heeft opgehaald (‘en dat aantal wordt nog hoger, aldus Henk Haitsma’) om die wens kracht bij te zetten.

Handtekeningen
De leden van die groep willen de handtekeningen in een raadsvergadering aanbieden aan de politiek. Maar ze willen ook voor alles in gesprek blijven met Lyaemer Wonen.
Suggesties om uit de rijtjes huizen 2 woningen te halen om zo te zorgen voor lucht en ruimte en het gehorigheidsprobleem op te lossen, zijn volgens hen niet opgepakt.
Ook de tip om vervolgens dan de huizen die daarvoor in de plaats mogen worden gebouwd op het terrein van IJB Beton neer te zetten, is volgens hen nog niet opgepakt.
Bovendien hebben zij geen idee hoe hoog de huren worden als er wel gerenoveerd wordt.
Lyaemer heeft aangegeven dat dit tussen de 70.00 en 90.000 euro per huis gaat kosten, maar de bewoners willen weten wat dat uiteindelijk voor de huur doet.
‘Daar wordt niet over gesproken en wij zijn bang dat dit te maken heeft met het feit dat het besluit al vast staat.’

Directeur Aart Rekers van Lyaemer Wonen vindt dat het comité vooruit loopt op de muziek.
‘We zijn nog steeds in gesprek.’ Wat wel vaststaat, is dat de woningen op allerlei fronten niet meer voldoen. ‘De vraag is nu of we gaan slopen of nieuw gaan bouwen.
Daarover zijn we steeds in gesprek geweest met de bewoners.’
Volgens hem wordt in het derde kwartaal van 2017 (september) pas besloten wat er gaat gebeuren.
‘Dit comité en de handtekeningenactie doet dan ook onrecht aan het traject,’ meent hij.
Volgens hem zullen de woningen of ze nu nieuw worden gebouwd of gerenoveerd altijd binnen de sociale huurwoninggrenzen liggen.